<< Klik for at se indhold >> Tidligere versioner |
EG Clinea 24.3
På nuværende tidspunkt bliver niveauopdelingen på ydelser automatisk nulstillet ved takstopdatering. Det betyder, at hvis I selv har fjernet specifikke tillægsydelser fra nogle grundydelser, bliver de oprindelige tillægsydelser sat på grundydelserne igen ved takstopdatering.
Vi er klar over, at dette for nogle er en udfordring, og derfor har vi nu udviklet en ny indstilling som sikrer, at I selv kan styre, om niveauopdeling skal nulstilles ved takstopdatering.
Den nye indstilling kan deaktiveres, hvilket vil sige, at niveauopdelingen på jeres ydelser ikke bliver nulstillet ved nye eller opdaterede ydelser. Hvis I selv har tilpasset niveauerne for grundydelser og tillægsydelser, som adskiller sig fra hvad der er angivet i takstkortet, og ønsker at bevare denne niveauopdeling, vil det give mening for jer at få deaktiveret den nye indstilling, som styrer dette.
Standardindstillingen er fortsat, at niveauopdelingen automatisk bliver nulstillet. For at minimere risikoen for fejl i ydelsesafregning, er det kun EG Clinea Support der kan ændre denne indstilling.
Hvis I ønsker at bevare jeres egen niveauopdeling, så den ikke bliver nulstillet ved næste takstopdatering, skal I kontakte os i EG Clinea Support på mail [email protected] hvor I skriver, at I ønsker indstillingen deaktiveret.
Da næste takstopdatering er 1. oktober, anbefaler vi, at I skriver til os i god tid, og gerne allerede nu.
Vær opmærksom på, at I efter deaktivering af indstillingen selv skal stå for at vedligeholde niveauopdelingen som angivet i takstkortet ved fremtidige takstopdateringer. Nye ydelser vil automatisk få en standard niveauopdeling. Alle priser vil stadig blive opdateret automatisk, selvom indstillingen deaktiveres.
For mere information om niveauopdeling i EG Clinea generelt, læs mere her. |
Det er nu muligt at oprette en kalenderaftale som en gruppebooking. På denne måde kan flere patienter bookes ind på den samme aftale.
Oprettelse af aftaletype til gruppebooking For at kunne lave en gruppebooking, skal der oprettes en ny aftaletype med typen 'Gruppe'. Disse aftaletyper lægger sig automatisk nederst i listen over aftaletyper ved oprettelse. På samme måde som ved andre aftaletyper, kan der knyttes et oplysningsskema til en gruppe-aftaletype.
Booking af gruppeaftale Ved booking af en gruppeaftale i kalenderen vises oversigten 'Patienter', hvor der kan tilføjes patienter på gruppeaftalen. Det gøres via højrekliksmenuen (genvejstast <Ins>) eller CPR- eller navnefeltet. Der kan tilføjes så mange patienter som ønsket. Patienter slettes via højrekliksmenuen eller genvejstasten <Del>.
Når en patient er tilføjet, fremgår det i kolonnen 'SMS' om patienten kan modtage SMS vedrørende gruppeaftalen. SMS kan tilvælges som ved almindelige aftaletyper.
Via højrekliksmenuen kan du 'Gå til patient'. Hvis dette gøres inden aftalen er gemt, bliver aftalen automatisk gemt.
Visning af gruppeaftale Når der er booket en gruppeaftale, vises den blot med teksten "Gruppeaftale" i kalenderen. For at se, hvilke patienter, der er booket på gruppeaftalen, skal den åbnes.
Gruppeaftaler vises ligesom alle andre aftaler på Patienthoved. Her kan patienten også sendes til kø via F4 og fremmødemarkering via ankomstterminal fungerer som vanligt. Når den første patient på en gruppebooking er markeret som ankommet, bliver hele gruppeaftalen markeret som ankommet.
Redigering af gruppeaftale Ved redigering af en gruppeaftale kan de enkelte patienter på oversigten markeres som aflyst eller udeblevet. Det gøres via højrekliksmenuen eller genvejstaster. En patient, der markeres som aflyst, fjernes fra patientoversigten på aftalen. Det er kun den ene patient som aflyses - ikke hele aftalen. En patient, der markeres som udeblevet, vises på oversigten med grå skrift. Kolonnen 'SMS' vises ikke ved redigering af en gruppeaftale, da det ikke er muligt at sende SMS om dette.
Hvis hele gruppeaftalen skal slettes eller aflyses, gøres det på samme måde som almindelige aftaler. Dette fjerner gruppeaftalen fra kalenderen, og alle patienter på gruppeaftalen får deres aftale slettet/aflyst. Ved aflysning er gruppeaftalen stadig synlig på listen over patientens kalenderaftaler på Patienthoved.
Gruppeaftaler kan flyttes og kopieres på samme måde som andre aftaler, hvorved alle patienter på gruppeaftalen flyttes med.
Aftaletypen for en gruppeaftale kan kun ændres til en anden aftaletype af typen 'Gruppe'.
Gruppeaftaler på Patientportalen og Min Læge appen Patienten kan se gruppeaftaler og eventuelt tilknyttede oplysningsskemaer på lige fod med andre aftaler på Patientportalen og i Min Læge appen. Patienten kan også aflyse sin deltagelse i en gruppeaftale via begge platforme.
Hvis alle patienter på en gruppeaftale selv aflyser deres deltagelse (eller enkeltvist markeres som aflyst ved redigering af aftalen), vil gruppebookingen fortsat eksistere i kalenderen, og skal manuelt slettes.
Det er ikke muligt for patienterne selv at booke gruppeaftaler via Patientportalen eller Min Læge appen. |
Fremadrettet bliver autosvar på rekvisitioner først sendt til patienten 2 hverdage efter det er modtaget fra laboratoriet. Dette skal sikre, at patienten kun får et autosvar, hvis alle prøver er OK på tværs af rekvisitioner.
Baggrunden for denne ændring er de scenarier, hvor der oprettes flere rekvisitioner på patienten inden for kort tid, og disse rekvisitioner har forskellige svar. Eksempel: Der er oprettet to rekvisitioner på patienten samme dag. Først modtages svar på den ene rekvisition; denne har normale labsvar. Dagen efter modtages svar på den anden rekvisition; denne har unormale/afvigende labsvar. Forsinkelsen på 2 hverdage sikrer, at patienten ikke modtager autosvar på den første rekvisition med besked om, at alt er ok. I stedet forbliver begge labsvar i 'Indbakke' til håndtering af klinikken.
Derudover bliver alle labsvar, som har tekstværdien "Gruppe", autohåndteret fremadrettet, uanset hvilken prøve der er tale om. Ligeledes bliver alle labsvar, som har tekstværdien "Sendt", "KIA SVS" eller "KIA SHS" fremover håndteret som midlertidige svar. Det betyder, at svarene autoarkiveres, og der sendes ikke autosvar til patienten. |
Det er nu muligt at vedhæfte et PDF-dokument fra Media-modulet og sende til patienten via digital post. Der kan vedhæftes ét dokument pr. forsendelse, og dokumentet skal være i PDF-format.
Det gøres på samme måde, som når der normalt sendes til digital post: I modulmenuen øverst i EG Clinea, vælg Andre > Send dokument til digital post. Her åbner en liste med dokumenter fra patientens Mediamodul, som kan vedhæftes og sendes. Dokumentets titel indsættes automatisk som overskrift på forsendelsen, men denne kan ændres. |
Søgefunktionen i journalmodulet er blevet optimeret med henblik på nemmere udskrift af de fremsøgte journalkontakter.
Ved søgning i journalen med knappen <Søg>, bliver alle de journalkontakter, som opfylder søgekriteriet, nu automatisk markeret med et flueben i en ny checkboks i listen over journalkontakter til venstre.
Når søgefunktionen lukkes, vil journalkontakterne, som opfyldte kriterierne ved seneste søgning, fortsat være markeret. Når de fundne journalkontakter allerede er markeret, er det let at udskrive/vedhæfte dem efterfølgende.
Hvis der ikke findes journalnotater som opfylder søgekriteriet, vises ingen checkbokse ud for listen over journalkontakter.
|
Der er tilføjet en ny tastaturgenvej til at åbne patientens Forløbsplaner i journalmodulet. Genvejstasten er <Alt+B>. |
Det er nu muligt at oprette en kalender uden en tilhørende kø. Når en ny kalender uden kø åbnes, vil der til højre for kalenderen blot være en blank kø med oplysning om, at ingen kø er valgt.
Ved fremmødemarkering på Patienthovedet på en kalenderaftale uden tilhørende kø, vises blot info om, at patienten er markeret som ankommet og patienten bliver således ikke sat i nogen kø. Noten på en kalenderaftale, der er markeret som ankommet, og som ikke har en tilhørende kø, vil ligeledes ikke indeholde oplysninger om kø.
Oprettelse af kalender foretages som altid under Menu > Systemmanager > Kalender og kø > Opsætning > Kalender. |
Du kan nu få et bedre overblik i Medicinmodulet med den nye kolonne "Doseringstype". Her vises om doseringen på ordinationen er 'Fast', 'Kombineret' eller 'Efter behov'. Informationen vises kun på ordinationer, ikke på recepter.
Det er som altid muligt at tilpasse hvilke kolonner der skal være synlige, via højreklik på en kolonne og 'Vælg kolonner'.
|
Kolonnen "Note" er blevet føjet til Henvisninger i modulet Opfølgning. Noter tilføjes og redigeres med <F2> eller via højrekliksmenuen. Når der er angivet en note på en henvisning, fremgår det med et note-ikon i den nye kolonne. Når musen holdes over ikonet, vises notens indhold.
Ved søgning blandt henvisninger i opfølgningsmodulet, søges der også i noter. Noterne eksisterer kun på henvisningerne i opfølgningsmodulet.
|
I EG Clinea version 24.1 blev muligheden for at søge på Krak erstattet af en funktion til at finde patientens adresse på Google Maps, som er mere udbredt og moderne. På baggrund af jeres feedback siden da, har vi nu genindført link til Krak via en ny højrekliksfunktion 'Find på Krak' i feltet 'Adresse' på Patienthovedet.
Funktionen tilsvarer den tidligere funktion 'Søg på Krak', men i en forbedret version, hvor kun patientens navn, vejnavn, husnummer og postnummer bruges til at søge på Krak. Eventuel etage eller lejlighedsnummer i adressefeltet undlades i søgningen.
Google Maps-funktionen eksisterer stadig.
|
Nationalitetskoderne for 'Grænsearbejder', 'Asylansøger' og 'Danmark (Diplomat)' er blevet fjernet, da de ikke længere anvendes af regionerne. Disse valgmuligheder kan således ikke længere kan vælges i feltet 'Nationalitet' under <Extra F6> på Patienthovedet.
På patienter, hvor én af de tre nationalitetskoder var valgt, er feltet 'Nationalitet' nu blankt. |
Det er nu muligt, i Statistik-modulet, at foretage udtræk af Refraktionsmodulet. Der er tilføjet tre nye udtræk: •Autorefraktor •Lensmeter •Visus
De enkelte felter i udtrækkene kan tilvælges ved oprettelse eller redigering af en skabelon i Statistik.
|
EG Clinea 24.2
Lægemiddelstyrelsen har opdateret processen for bivirkningsindberetning, hvilket betyder følgende ændringer i EG Clinea:
Layoutmæssige ændringer og mulighed for at gemme indberetning som kladde Der er foretaget layoutmæssige ændringer i vinduet til bivirkningsindberetning for at optimere arbejdsgangen. Samtidig er der tilføjet et tal i parentes på hvert faneblad. Dette tal indikerer hvor mange oplysninger, der er anført på det enkelte faneblad.
Som noget nyt kan en bivirkningsindberetning nu også gemmes som kladde. Ved klik på <Gem> bliver der autogenereret en journalkontakt. Kladden åbnes ved højreklikke på journalkontakten og vælge Gå til modul eller taste <F3>.
Konsekvens skal fremover angives pr. bivirkning Der skal nu angives konsekvenser for hvert enkelt bivirkning i stedet for hele bivirkningsindberetningen. Dvs. ved tilføjelse af en bivirkning på indberetningen skal der i feltet 'Bivirkningen medførte' vælges konsekvenser, som kun gælder for dén ene bivirkning og det symptom, som registreres nedenunder. Når alle informationer om bivirkningen er indtastet og bivirkningen tilføjes med knappen <Tilføj>, bliver felterne nulstillet, så der i samme vindue kan tilføjes en ny bivirkning med dertilhørende konsekvenser.
Der kan også angives yderligere oplysninger fælles for alle bivirkningerne i et nyt tekstfelt på fanebladet 'Bivirkninger'.
Hvis der vælges 'Død som følge af bivirkningen' som konsekvens, bliver der automatisk valgt 'Dødelig' i status, og omvendt. Når denne bivirkning tilføjes, åbner der som vanligt et nyt vindue til angivelse af dødsårsag. Hvis det markeres, at obduktion er foretaget, kan der tilføjes yderligere info herom i et nyt tekstfelt.
Angiv delvis dato, hvis præcis dato er ukendt På alle datofelter kan der nu angives en delvis dato. Dette kan være måned og år, eller blot år. Delvis dato indsættes ved at placere fokus i datofeltet og bruge genvejstasten <Alt+Ins>. Hvis der kun skal angives år, sættes 'Måned' til at være blank.
På denne måde kan der eksempelvis angives blot måned og årstal for hvornår en bivirkning er startet, hvis den præcise startdato er ukendt. Ved beregning af medicin ud fra bivirkningens startdato anvendes sidste dag i måneden/året ved valg af delvise datoer.
Kun mistænkt præparat markeres automatisk som relevant På fanen 'Medicin' er det nu kun det mistænkte præparat, som bivirkningsindberetningen laves ud fra, der automatisk markeres som relevant med flueben. Tidligere blev alle samtidige præparater markeret. Ved redigering af et præparat i listen, eller oprettelse af et nyt præparat, er der i feltet 'Batchnr.' implementeret en genvejstast til at indsætte teksten "Haves ikke". Genvejstasten er <Ins>.
Oprettelse af bivirkningsindberetning ud fra Vaccinationskort Ved tilføjelse af en vaccine som mistænkt præparat, og vaccinen indgår i et vaccinationsforløb, vil der i feltet 'Yderligere oplysninger om det samlede forløb' automatisk blive indsat detaljer om vaccinationsforløbet. Teksten fra vaccinens 'Forebyggelse imod' indsættes automatisk i feltet 'Indikation' (ses ved redigering af præparatet i listen).
Nyt faneblad til undersøgelser Tilføjelse af undersøgelser, som er relevante i forbindelse med bivirkningsindberetningen, er flyttet ind på en ny fane ved navn 'Undersøgelser'. Navn og resultat på en undersøgelse kan indtastes manuelt, eller der kan tilføjes en prøve med resultater fra patientens laboratorieskema. Det gøres ved at klikke på de tre prikker i feltet 'Navn'. Her vises en liste over de prøver, som er foretaget efter bivirkningens startdato.
|
I forbindelse med PLSP's projekt Den Digitale Svangrejournal er der foretaget nogle ændringer i EG Clinea. Bemærk, at dette kun er tilgængeligt for udvalgte klinikker, som er med i projektet Den Digitale Svangrejournal. De involverede klinikker er informeret.
Der er tilføjet en ny knap i Svangerskabs-vinduet samtidig med, at den eksisterende knap <Hent PDF> er blevet omdøbt. Der findes nu knapperne <Svangrejour.> og <Vandrejour.>, og de giver mulighed for at hente en PDF af hhv. patientens svangrejournal og vandrejournal fra Den Digitale Svangrejournal. PDF'erne kan gemmes i Mediamodulet. Knappen <Svangre> anvendes fortsat til at åbne Den Digitale Svangrejournal i en browser, så den kan udfyldes.
Samtidig vil der fremover automatisk komme en opgaverekvisition på oprettelse af en sygehushenvisning, når Den Digitale Svangrejournal oprettes på patienten. Opgaverekvisitionen lander i indbakken i Beskedmodulet.
Ved dobbeltklik på beskeden/opgaven, åbnes patientens journal og der påbegyndes automatisk oprettelse af en sygehushenvisning. Her skal der vælges modtager, og henvisningen skal udfyldes med relevante informationer og henvisningsdiagnose. Der bliver automatisk vedhæftet de to PDF'er fra Den Digitale Svangrejournal. Dette ses ved, at knappen <Vedhæft> lyser orange.
Når henvisningen er oprettet, bliver opgaverekvisitionen i Beskedmodulet automatisk markeret som håndteret.
Hvis der påbegyndes eller redigeres en sygehushenvisning fra Henvisningsmodulet, hvor der i forvejen ligger en opgaverekvisition på patienten, vises besked om, at der er en uafsluttet opgaverekvisition fra Den Digitale Svangrejournal. Hvis det her vælges, at denne opgave skal udføres, bliver de to PDF'er automatisk vedhæftet som beskrevet ovenfor.
En opgaverekvisition kan godt afvises, der skal blot angives en afvisningsårsag.
I samme forbindelse er højrekliksfunktionen Indsæt svangrejournal tekst i sygehushenvisninger blevet fjernet. |
I forbindelse med PLO's projekt Ydelsesstøtte er der blevet implementeret en række "råd og regler", som skal hjælpe jer med at afregne ydelser korrekt.
Der sker i form af en udvidet hjælpetekst, som vises, når der tages en konsultationsydelse samme dag, hvor der allerede er taget mindst én konsultationsydelse. Hidtil har hjælpeteksten kun informeret om antal ydelser, som allerede er taget. Nu fremgår der en liste med hvilke konkrete ydelser, som allerede er taget, samt klokkeslæt for, hvornår de er taget.
Hjælpeteksten kan blive vist ved manuel ydelsesregistrering, samt ved ydelsesregistrering, som sker automatisk ved ny journalkontakt, ved nyt korrespondancebrev, ved ny e-kons til patienten og via kodeforkortelser.
Hjælpeteksten vises kun, når der oprettes en sygesikringsafregning, og således ikke en almindelig faktura.
Nedenstående billede viser et eksempel.
|
Nu vises dato for seneste ydelse på patienten i informationslinjen allerøverst i EG Clinea. Det fremgår i forlængelse af de øvrige patientinformationer i formatet "K:xx.xx.xxxx". Udover patientinformationer vises fortsat navnet på det aktuelle modul og dags dato.
Nedenstående billede viser et eksempel.
Hvis der aldrig har været taget en ydelse på patienten, vises informationen ikke. |
Hvis der er angivet en specifik titel i feltet 'Titel' på brugeren under Menu > Systemmanager > System > Brugere, bliver denne titel vist i parentes efter brugerens navn på Patientportalen, når patienter skal vælge en modtager til en e-konsultation. Hvis der ikke er angivet nogen titel, vises brugertypen i stedet.
Eksempel: Hvis brugeren Søs Yvette Gregersen har brugertypen Sygeplejerske, og der i 'Titel' er angivet "Jordemoder", bliver det viste navn på Patientportalen: "Søs Yvette Gregersen (Jordemoder)". Hvis ikke der er angivet en specifik titel, vises "Søs Yvette Gregersen (Sygeplejerske)". Hvis visning af brugertype er fravalgt, vises blot "Søs Yvette Gregersen".
|
Der er tilføjet en ny undermappe, kaldet 'Internt', til mappen 'Sendt' i Beskeder. I denne undermappe gemmes alle afsendte interne beskeder for den bruger, der er logget ind i EG Clinea.
Hvis en intern besked er sendt til en enkelt bruger, vises modtagerens navn på oversigten i kolonnen 'Til'. Hvis en intern besked er sendt til flere brugere, vises teksten "Flere brugere" i kolonnen 'Til', mens navne på alle brugere, som har modtaget beskeden, kan findes i beskedteksten.
|
Der bliver nu tilføjet betalingsID på en faktura, når den overføres til regnskabssystemet Brandsoft. |
EG Clinea 24.1
Nu kan I søge blandt modtagne svar via en ny søgefunktion i modulet Modtaget. Søgningen foretages via knappen <Søg> i bunden af vinduet, eller via Søg (Alt+G) i højrekliksmenuen. Der søges via et fritekstfelt.
Der søges på de(t) indtastede ord tre steder: •I kolonnen 'K' (Kommentar) •I kolonnen 'Kategori' •I svarets brødtekst (som vises, når svaret åbnes med dobbeltklik, eller højreklik og 'Vis fuldstændigt svar').
Ved søgning filtreres oversigten over modtagne svar, så der kun fremgår svar, som indeholder søgeordet.
Hvis der filtreres på svartype i oversigten til venstre, tilpasses søgningen, så der kun søges blandt modtagne svar med den valgte svartype. Der kan filtreres på svartype, mens der er en aktiv søgning i gang, og søgningen tilpasser sig således det aktuelle valg. Der søges også blandt privatmarkerede svar.
Knappen <Ryd> nulstiller søgningen og visningen, så alle modtagne svar vises i oversigten igen. Det samme sker, når søgevinduet lukkes ned. Svar, som markeres mens søgningen er aktiv, vil stadig være markeret, når søgningen ryddes/lukkes.
|
Fremover slipper I for manuelt at indlæse patientfortegnelse i EG Clinea fra sundhed.dk.
PLSP har lanceret en ny service, som automatisk indlæser klinikkens patientfortegnelse i EG Clinea. Indlæsningen sker automatisk hver nat, så EG Clinea altid har den opdaterede patientfortegnelse i systemet.
Som følge heraf, vil det ikke længere være muligt at se/udskrive lister over tilføjede/passante patienter. |
Der er tilføjet et nyt systemfelt, 'Seneste prøveværdi', som kan anvendes i en frase. Det gør det muligt at indsætte den seneste prøveværdi af en specifik laboratoriekode i en tekst.
Ved oprettelse/redigering af en frase, kan systemfeltet 'Seneste prøveværdi' nu indsættes på samme måde som andre systemfelter. Når 'Seneste prøveværdi' indsættes, åbner en oversigt over samtlige laboratorieprøver. Når den ønskede laboratoriekode er fremsøgt og valgt, indsættes teksten "<Seneste:[NPU-kode]>" i frasen. Systemfeltet kan bruges flere gange i samme frase.
Når frasen anvendes, indsættes automatisk den seneste prøveværdi, som findes i modulet Laboratorietal, af den valgte laboratorieprøve. Bemærk, at der ikke indsættes navn på laboratorieprøven, men kun værdien.
Hvis der ikke findes en værdi for den valgte laboratorieprøve, vises der blot et blankt felt. Her kan der eksempelvis anvendes minusfrase (med angivelse af et minus (-) foran systemfeltet i frasen), så linjen kun medtages, hvis der findes en værdi at indsætte. Se mere i afsnittet Fraser.
På nedenstående eksempel er systemfeltet 'Seneste prøveværdi' indsat flere gange med flere forskellige laboratorieprøver, og minusfrase anvendes.
Opsætning af frasen:
Anvendelse af frasen giver følgende resultat: (Kreatinin er automatisk blevet fjernet, da der ikke fandtes en værdi at indsætte) |
Den allerede eksisterende søgefunktion i Journal-modulet er blevet forbedret. I kan nu søge via det nye felt 'Tekst', som er et fritekstfelt. Der søges blandt journalnotater, diagnosetekster og diagnosekoder.
Ved søgning filtreres oversigten over journalkontakter, så der kun fremgår kontakter, som indeholder søgeordet. Der søges kun blandt de kontakter, som aktuelt fremgår af oversigten. Hvis visning af 'Alle kontakter' slås til, søges der således blandt alle kontakter.
Nedenstående billeder viser søgevinduet for systemer som anvender hhv. ICPC-diagnosekoder og SKS-diagnosekoder.
|
Fremover autohåndteres alle labsvar, som har tekstværdien "Taget", "Udført" eller "Sendt", uanset hvilken prøve, der er tale om.
Samtidig er det nu blevet muligt at ændre eller tilføje autohåndteringstype for en allerede oprettet rekvisition. I rekvisitionsmodulet fremgår en ny oversigt over alle rekvisitioner på patienten. Oversigten indeholder informationer om oprettelsesdato, rekvisitionsnummer, ansvarlig bruger, valgt autohåndteringstype, udført autohåndtering samt dato for seneste svar.
Hvis der i kolonnen 'Udført autohåndtering' fremgår 'Ingen', kan der blive vist information om årsagen til at der ikke er udført autohåndtering, ved at holde musen over kolonnen (se eksempel på skærmbilledet nedenfor).
En rekvisition kan rettes med hensyn til ansvarlig bruger og valgt autohåndteringstype. Det gøres med knappen <Ret> eller genvejstasten <F2>.
En sidste forbedring til rekvisitionsmodulet er en ny oversigt over patientens fremtidige kalenderaftaler, som vises ved oprettelse af en ny rekvisition. Det gør det lettere at se, om patienten har en tid til opfølgning af labsvaret, hvis der ønskes autohåndteringstypen 'Arkiver ved aftale'.
Der er også lavet en ændring, så autohåndteringstypen 'Arkiver ved aftale' altid er mulig at vælge, uanset om patienten har en planlagt kalenderaftale inden for det valgte antal hverdage eller ej.
|
Der er tilføjet en ny beslutningsstøttefaktor, så der nu i alt er 12 faktorer som udgør Fælles Medicin Beslutningsstøtte. Den nye faktor er 'Monitorering', og den samler alle monitorerings-advarsler, som hidtil har været delt ud på andre beslutningsstøttefaktorer. Se eksempel på billedet nedenfor.
Samtidig bliver der nu mulighed for at give feedback på den beslutningsstøtte, der ydes. Det kan I gøre via knappen Giv feedback, som vises nederst i beskrivelsen af beslutningsstøtte-advarslen.
Knappen åbner en simpel hjemmeside, hvor I kan markere, hvorvidt advarslen var brugbar og skrive feedback i et fritekstfelt. Feedback sendes ikke til EG Healthcare, men derimod til den centale beslutningstøtteservice.
|
Når der oprettes et svar i modulet Sendt, har I hidtil skulle vælge afsender til en start. Fremover skal valg af afsender først foretages, når svaret afsendes.
Når der oprettes et svar af typen 'E-konsultation', og der ikke gælder andre regler for indsættelse af afsender, bliver 'Afsender' nu automatisk udfyldt med den bruger, som er logget ind i EG Clinea (såfremt denne bruger er sat op som modtager af e-konsultation i Systemmanger). |
Fremover bliver det muligt at sætte en markering i Forløbsplaner, hvis det vurderes, at patienten bør henvises til et kommunalt forebyggelses-/rehabiliteringstilbud.
Når denne markering er sat, bliver der sendt en opgaverekvisition på patienten til indbakken i Beskedmodulet. Ved dobbeltklik på beskeden/opgaven, åbnes patientens journal og der påbegyndes automatisk oprettelse af en dynamisk henvisning af typen kommunehenvisning. Når henvisningen er udfyldt med de relevante informationer og der er valgt henvisningsdiagnose, indsættes der automatisk tekst fra opgaverekvisitionen i anamnesefeltet. Når henvisningen er oprettet, bliver opgaverekvisitionen i Beskedmodulet automatisk markeret som håndteret.
Hvis der påbegyndes eller redigeres en kommunehenvisning fra Henvisningsmodulet, hvor der i forvejen ligger en opgaverekvisition på patienten, vises besked om, at der er en uafsluttet opgaverekvisition fra Forløbsplaner. Hvis det her vælges, at denne opgave skal udføres, får anamnesefeltet automatisk indsat tekst fra opgaverekvisitionen som beskrevet ovenfor.
En opgaverekvisition kan godt afvises, der skal blot angives en afvisningsårsag.
Bemærk, at KiAP først skal aktivere muligheden for at sætte en markering i Forløbsplaner, før ovenstående funktionalitet kan ibrugtages. Dette forventes aktiveret efter påsken 2024. |
Receptfornyelser, som er foretaget gennem Patientportalen og er mere end 3 måneder gamle, bliver i Patientportalen automatisk tildelt statussen 'Afvist'. Der tilføjes også en besked fra klinikken med teksten "Receptfornyelsen er udløbet".
I Medicin-modulet vises som udgangspunkt kun receptfornyelser fra Patientportalen, som er mindre end 3 måneder gamle. Ved aktivering af 'Vis alle', vises også receptfornyelser, som er mere end 3 måneder gamle, blot med status 'Afvist', hvis de ikke er blevet accepteret.
I Opfølgningsmodulet, under fanebladet 'Recepter', vises ligeledes kun receptfornyelser fra Patientportalen, som er mindre end 3 måneder gamle. |
For multiklinikker er det nu nemmere at se, hvilken klinik en given bruger tilhører.
Det vises i feltet 'Kliniklæge' i modulet Patienthoved. Her fremgår klinikkens navn (eller initialer, hvis angivet i Klinikoplysninger) i parentes efter brugerens navn. Samme information fremgår efter brugerens navn ved registrering af ydelser og rekvisitioner.
|
I feltet 'Adresse' på Patienthovedet er højrekliksfunktionerne 'Søg på De Gule Sider' og 'Søg på Krak' blevet erstattet af funktionerne 'Find på kort' og 'Find rute'.
'Find på kort' åbner Google Maps med en markering af patientens adresse på kortet. 'Find rute' åbner Google Maps med en rutevisning mellem patientens adresse og klinikkens adresse. |
I forlængelse af den nye funktionalitet i version 23.1, som gjorde det muligt at tilknytte elektroniske henvisninger på LPR3-forløb, er der nu lavet en forbedring. Fremover vises alle patientens elektroniske henvisninger på oversigten 'Tilknyt henvisning', uanset hvornår de er sendt. Hidtil er der kun blevet vist henvisninger, som var sendt før eller på LPR-forløbets startdato.
Hvis der vælges en elektronisk henvisning på oversigten, som er sendt efter LPR-forløbets startdato, vises en fejlbesked, om, at henvisningen ikke kan tilknyttes.
Hvis der kun findes én elektronisk henvisning, vælges henvisningen automatisk. Hvis henvisningen er sendt efter LPR-forløbets startdato, og henvisningen dermed ikke kan knyttes til LPR-forløbet, vises en besked om, at der ikke er modtaget en henvisning, som kan knyttes til forløbet. |
Ved oprettelse af en faktura (og eventuelle tillægsydelser) i Ydelsesmodulet, er der nu adgang til en ny knap, <Fakturanote>. Ved klik på knappen åbner et tekstfelt, hvor information vedrørende fakturaen kan tilføjes. Der kan indsættes fraser som i alle andre tekstfelter.
I forbindelse med den nye knap, er der også oprettet en ny systemfrase, 'Fakturanote'. Frasen kan indsættes med <Ins> (Indsæt standard) eller <Ctrl+F> som med almindelig indsættelse af fraser. Før frasen indsættes, åbner en liste over patientens LPR-forløb, hvor det relevante forløb kan vælges. Når et LPR-forløb er valgt, indsættes der automatisk oplysninger om forløbet (bl.a. henvisningsdato) samt patientoplysninger i ovenstående tekstfelt.
Knappen <Fakturanote> lyser orange, når der er indsat en fakturanote.
Ved udskrivning af e-fakturaen medsendes oplysningerne fra fakturanoten. |
Der kan nu angives scanningID på ørepropskema. Feltet er ikke obligatorisk, men kan valgfrit udfyldes på nye og tidligere skemaer.
|
EG Clinea 23.4
Ved oprettelse af en ordination i Medicinmodulet er der tilføjet en ny funktion, som giver nemmere mulighed at vælge et dosisdispenseret præparat.
Det gøres ved at højreklikke i feltet 'Præparat' og dernæst vælge Vælg fra dosisdisp. Der vises nu en liste udelukkende med præparater, som kan dosisdispenseres. Der vises ikke oplysninger om pakning eller substitution, da disse ikke har relevans, og der skal således ikke tages stilling til pakningsstørrelse.
Ved valg af et præparat fra listen, bliver recepten automatisk markeret som dosisdispenseret, og doseringsfelt og pakningsfelt udfyldes automatisk med faste dosisdispenseringstekster.
Ved oprettelse af en ny recept eller receptanmodning på eksisterende dosisdispenseret ordination med dosisdispenseret recept, vil recept/receptanmodning automatisk blive markeret som dosisdispenseret.
Ovenstående funktionalitet er kun tilgængelig for patienter, der har et medicinkort. Det betyder, at det ikke kan gøres på patienter uden fuldt CPR-nummer. |
Der er implementeret mindre rettelser ved oprettelse af speciallægehenvisninger. Det skyldes, at det ikke længere er muligt at sende henvisninger med henvisningstype 'Vurdering ved enkeltstående konsultation' til fritvalgsordningen på DNHF (Den Nationale Henvisningsformidling). Henvisningen skal i stedet sendes direkte til en konkret speciallæge.
Hvis der oprettes en speciallægehenvisning i EG Clinea, hvor Henvisningshotellet vælges som modtager og 'Type' angives til 'Vurdering ved enkeltstående konsultation', vil der, ved forsøg på at sende henvisningen, blive vist en advarsel med information om, at der skal vælges en konkret modtager.
Ved oprettelse af henvisningen er der ligeledes tilføjet to nye funktioner:
•En ny menu til at registrere patientens samtykke til digital indkaldelse. Denne registrering sendes med i henvisningen og kan give speciallægen mulighed for at indkalde patienten via e-Boks/mit.dk. Som standard er samtykket angivet til "Ikke oplyst", men kan ændres til "Ja" eller "Nej".
•Et nyt link, 'Vis vejledning', som åbner en oversigt over målgrupper for enkeltstående konsultation inden for de forskellige specialer.
|
For at gøre det lettere for patienter at vide, at der er sendt digital post til dem fra klinikken, bliver patienterne nu i højere grad notificeret.
Fremover, første gang der sendes digital post via mit.dk fra klinikken til en patient, sendes der automatisk en notifikationsmail til patienten om, at de har modtaget ny post. Dette skal være med til at sikre, at patienten får logget ind på mit.dk og læst den tilsendte post. Når patienten opretter sig på mit.dk, kan de opsætte notifikationer om fremtidig post.
Hvis patienten ikke har en e-mailadresse registreret i EG Clinea, vises information om dette ved forsøg på forsendelse. Der kan således ikke garanteres for notifikation til patienten om at de har fået ny post på mit.dk. |
Projektet 'Intelligent Indbakke', som har været til pilotafprøvning hos en række klinikker med EG Clinea siden release 23.1, rulles nu ud til alle klinikker.
Intelligent Indbakke er et MedCom projekt, som har til formål at etablere en mere effektiv indbakke, der letter klinikkens håndtering af indkommende post. I første omgang handler det om automatisk håndtering af biokemiske labsvar. Det betyder bl.a. nye funktioner i EG Clinea til at sende automatiske svar til patienten på biokemiske labsvar, som er inden for referenceområdet og derfor ikke kræver særlig opmærksomhed, samt autoarkivering i patientens journal.
Funktionen til autohåndtering er blevet slået til automatisk. I kan selv slå den til og fra under Indstillinger > Rekvisitioner > Autohåndtering > Aktiveret.
Den ønskede autohåndteringstype kan vælges ved bestilling af en rekvisition. Der kan også indstilles en standard-autohåndteringstype, som automatisk er forudvalgt ved bestilling af rekvisitioner. Følgende tre autohåndteringstyper er tilgængelige: •Ingen autohåndtering (valgt som udgangspunkt) •Send autosvar ved normalt prøvesvar •Arkiver prøvesvaret, hvis patienten har en aftale inden for et bestemt antal hverdage
Derudover er der mulighed for at tilpasse følgende: •Antallet af hverdage, som patienten skal have en aftale inden for •Teksten i det autosvar, som sendes til patienten via en e-kons •Grænseværdier for laboratorieprøver (både talværdier og tekstværdier) gældende for alle patienter i klinikken
Se mere i vejledningen til Intelligent Indbakke her. |
Vi har forbedret vores service, der anvendes til ydelsesopdatering, hvilket giver jer bedre mulighed for at kode de rigtige ydelser. Det betyder primært ændringer i "motorrummet", men I vil også kunne se små forandringer.
Blandt andet kan I vælge en ny tidskode (C-vagt) ved ydelsesregistrering, ligesom der ikke længere kan registreres ydelseskoder, som er ugyldige. Der kan således kun vælges ydelseskoder, som er gyldige på registreringsdatoen.
Hvis en udgået ydelse er tilknyttet og anvendes via en kodeforkortelse eller et automatisk forløb, kan ydelsen stadig vælges, men ydelsen vil have tilføjet teksten "UDGÅET".
Samtidig vil der i Menu > Systemmanager > Ydelsesregistrering > Ydelser kunne tilføjes en ny kolonne med overskriften 'Gyldig til' på oversigten over ydelser. Heri fremgår dato for, hvornår en ydelse er udgået. Kolonnen tilføjes ved at højreklikke på en anden kolonne og vælge Vælg kolonner. |
Listen over links i EG Clinea, som åbnes via Menu > Links, er blevet inddelt i en træstruktur, så som giver et bedre overblik.
Der er tilføjet en ny kategori, 'Klinik +', hvorunder alle 1Login links fra PLSP er placeret. Det er ikke muligt at flytte links ind i eller ud af kategorien.
Dog er det muligt at flytte hele kategorien og dens tilhørende links op og ned på oversigten. Dette gøres via Menu > Systemmanager > Lister > Links. |
Hidtil, ved diagnoseregistrering med SKS-koder, kunne udgåede SKS-koder stadig blive vist på listen 'Foretrukne', markeret med grå skrift, og det har været muligt alligevel at benytte udgåede SKS-koder. Dette er ændret, så udgåede SKS-koder ikke længere vises på listen 'Foretrukne', hvilket giver bedre muligheder for at vælge de korrekte koder. |
EG Clinea er blevet klargjort til indberetning af data om hjertesvigt. RKKP Hjertesvigt er tilføjet, så der vil blive indberettet data for patienter over 18 år, der har diagnosen K77 Hjertesvigt, så snart KiAP aktiverer det.
Indberetningen sker automatisk, når klinikken er tilmeldt. I kan i Systemmanager under Diverse > Forløbsplaner RKKP > Tilmelding se, hvad klinikken er tilmeldt. Ligeledes vil I kunne finde en patientliste for RKKP Hjertesvigt i Systemmanager under Diverse > Forløbsplaner RKKP > Opgaver > RKKP. |
Store bededag er med virkning fra 2024 ikke længere er en dansk helligdag. Derfor er den fra 2024 og frem fjernet fra oversigten over helligdage i kalenderen i EG Clinea, og kalenderen er således ikke længere automatisk lukket den dag. |
EG Clinea 23.3
En ny indstilling giver mulighed for at fjerne brugertype, fx 'Læge', som vises efter brugernavnet på Patientportalen, når patienter skal vælge en modtager til en e-konsultation. Indstillingen findes under Menu > Systemmanager > E-moduler > E-Konsultation > Modtagere, hvor brugere kan redigeres og brugertypen kan tilvælges/fjernes via checkboksen 'Vis brugertype'. Den valgte indstilling afspejles i kolonnen 'Vist navn' på listen over modtagere.
Eksempel: Hvis der er tilvalgt visning af brugertype, bliver det viste navn "Hans Hansen (Læge)". Hvis det er fravalgt, vises blot "Hans Hansen". Eksisterende brugere får ved opdateringen automatisk tilvalgt visning af brugertype.
|
Vi har udvidet det notefelt, som kan udfyldes ved oprettelse af kalenderaftaler og ved tilføjelse af patient til kø, så der nu kan angives en note på 250 karakterer i stedet for 50 karakterer. Samtidig bliver hele noten vist, når musen holdes over en kalenderaftale i Kalender og på Patienthoved, samt når den holdes over selve noten i modulet Kø. |
Ved oprettelse af en vaccination er det nu muligt at fremsøge en vaccine ved at søge efter præparatnavn i feltet 'Vaccine'. Hidtil har det kun været muligt at søge efter vaccinens navn. De udvidede søgemuligheder gør det nemmere og hurtigere at finde den ønskede vaccine.
|
Ved receptfornyelse, hvor der skiftes præparat på ordinationen, er det nu muligt at genbruge samme dosering som før, hvis ATC, styrke og form er den samme som på det tidligere præparat. I det vindue, hvor der vælges dosering, vil den tidligere dosering stå øverst på listen efterfulgt af teksten "(Tidligere dosering)".
|
For at undgå fejl ved synkronisering af VKA-ordinationer med FMK, er der implementeret en valideringsmekanisme. Den viser sig oprettelse af en ordination på et VKA-præparat. Her vil checkboksen 'VKA dosering' i vinduet 'Struktureret dosering' altid være vinget af, og det vil således ikke være muligt at angive anden form for struktureret dosering end VKA-dosering. Det er dog stadig muligt at oprette en VKA-ordination med fritekstdosering.
|
En opdatering til integrationen af eCPR i FMK betyder, at der nu også kommer besked i Indbakke om receptanmodninger på patienter med eCPR-numre. Ligeledes vises receptanmodningen med korrekt eCPR-nummer og navn på patienten i Opfølgningsmodulet. Både via Indbakke og Opfølgning kan patientens medicinkort åbnes via funktionen 'Gå til', eller marker patienten og tast <Enter>. |
Fremover får afsendte e-konsultationer angivet statussen 'Læst' i EG Clinea, når patienten åbner e-konsultationen via Min Læge appen. Det vises med et flueben ud for e-konsultationen i kolonnen 'Status' i Sendte svar. Når musen holdes over fluebenet, vises dato for, hvornår patienten har læst e-konsultationen. Det fungerer dermed på samme måde, som når patienten åbner en e-konsultation via Patientportalen.
Løsningen er med til at sikre, at du altid ved, om patienterne har læst vigtig information i afsendte e-konsultationer.
Når patienten har læst en e-konsultation via Min Læge appen, markeres e-konsultationen samtidig som læst på Patientportalen.
|
Vi har forbedret den måde, vi sender vigtige informationer ud til jer. Det har vi gjort både for at I hurtigere kan tilgå de informationer, vi sender ud, og for at øge chancen for at vigtige informationer kommer rettidigt ud til de rette modtagere i klinikken. Samtidig har I lettere adgang til at finde tidligere udsendt information, da de nu er samlet i Beskedmodulet.
Al information, som vi sender ud til jer via EG Clinea, finder I i Beskeder > Indbakke > Andet. Det vises som en besked, hvortil selve informationsbrevet er vedhæftet som PDF-fil.
Følgende oplysninger hjælper jer til at vurdere karakter og relevans: •I kan se hvor høj prioritet, vi har vurderet, at informationsbrevet har. •I kan se et kort resumé af, hvad informationsbrevet omhandler.
Prioriteten vises med ikoner: (rødt udråbstegn) = informationen har høj prioritet, og bør læses snarest muligt. (gult udråbstegn) = informationen har middel prioritet, og bør læses inden for de kommende dage. (intet ikon) = informationen har lav prioritet, og kan læses når det passer ind.
Under 'Emne' fremgår resuméet. Under 'Vedhæftede filer' fremgår titlen på PDF-filen, som udgør selve informationsbrevet. Dobbeltklik på den vedhæftede fil for at læse brevet.
Nyhedsbreve fra EG Healthcare med seneste nyt om, hvad vi arbejder på, samt invitationer til kurser m.m. vil I stadig modtage pr. mail, såfremt I har skrevet jer op til vores nyhedsbrev. I kan skrive jer op her.
|
Listen af filtyper, der kan uploades i Media-modulet, er blevet udvidet med følgende to typer: .docx og .xlsx. Disse filtyper dækker over nyere versioner af hhv. Word- og Excel-dokumenter. På trods af, at filerne kan uploades i Media, skal det bemærkes, at det ikke er muligt at vedhæfte filer af disse typer til forsendelser i EG Clinea, som fx korrespondancer, henvisninger osv., da filtyperne ikke understøttes i forsendelser. |
Hidtil er forældre uden forældremyndighed ikke blevet vist i listen over patientens relationer på Patienthovedet. Fremadrettet vises alle forældre, og oplysning om evt. manglende forældremyndighed vises nu på relationen i kolonnen 'Type'. Ved redigering af en relation, er det ligeledes muligt - ved relationer af typen 'Forældre', 'Mor' eller 'Far' - at vinge af i checkboksen 'Ingen forældremyndighed'.
|
Ved oprettelse af en dynamisk henvisning ud fra en journalkontakt, har det hidtil kun været muligt at vælge mellem dynamiske henvisninger, som matchede kontaktdiagnosen på den journalkontakt, den dynamiske henvisning blev oprettet ud fra. Dette er rettet, så nu åbnes hele listen af dynamiske henvisninger (som ved oprettelse af henvisning via Henvisningsmodulet). De henvisningspakker, som matcher kontaktdiagnosen, bliver vist øverst på listen. Derudover indsættes kontaktdiagnosen som henvisningsdiagnose på de henvisningspakker, som matcher kontaktdiagnosen.
Der er også foretaget en rettelse ved oprettelse af en dynamisk henvisning ud fra en journalkontakt på en patient med beskyttet adresse. Her viser listen nu dynamiske henvisninger for den region, som den beskyttede adresse tilhører. Hvis der ikke er registreret nogen region på en patient, vil knappen 'Vis alle' nu automatisk være valgt, og listen viser samtlige dynamiske henvisninger, der kan oprettes. |
Funktionen til at slette forældede patienter er blevet forbedret. Den tilgås via Menu > Systemmanager > Diverse > Slet patienter > Slet forældede patienter.
Du kan nu markere flere udvalgte patienter, og herefter vælge/fravælge for alle de markerede patienter, om de skal slettes: •For at markere flere patienter, som du ønsker at udføre den samme handling for, kan du holde tasten <Shift> nede og benytte piletasterne op/ned. Herved markeres patienter, som står efter hinanden. Du kan også holde tasten <Ctrl> nede, mens du klikker på de udvalgte patienter med musen. •For at sætte/fjerne flueben i checkboksen 'Slet' for de patienter, der er markeret, kan du bruge mellemrumstasten, eller højreklikke på én af de markerede patienter og i højrekliksmenuen klikke på Vælg eller Fravælg.
Det er stadig muligt at vælge/fravælge alle patienter på listen på én gang via højrekliksmenuen.
Samtidig har vi gjort det muligt at udskrive listen over forældede patienter. Det gøres via knappen <Udskriv> eller genvejstasten <F5>.
|
I Øreprop-modulet er 'Leveringsdato' hidtil blevet udregnet automatisk til at ligge 3 hverdage før 'Klar dato'. Denne automatiske udregning er nu udskiftet med en ny global indstilling. Den findes under Menu > Indstillinger > Audiometri > Øreprop > Dage før klar dato. Indstillingen har standardværdien 7 dage, men kan ændres af klinikken.
|
EG Clinea 23.2
NemID medarbejdersignatur erstattes fremover af MitID Erhverv. Derfor er loginprocessen for adgang til bl.a. Medicin-modulet og Vaccination-modulet i EG Clinea blevet ændret.
Læs, hvordan I logger ind på den nye måde, i afsnittet Login med MitID Erhverv. |
Diagnosekortet er tilgængeligt - få bedre overblik over patientens diagnoser (kun for almen praksis) |
Vi har implementeret Diagnosekortet, som er et fælles projekt mellem DSAM og PLO i samarbejde med MedCom, med det formål at give et bedre overblik over patientens diagnoser i almen praksis.
Med Diagnosekortet kan klinikken få overblik over hvilke aktuelle forløb patienten er i, samt hvilke andre relevante diagnoser patienten har haft.
Læs mere om, hvordan I får værdi af Diagnosekortet, i afsnittet Diagnosekort. |
Det er nu muligt at ændre hvilken bruger, der står som ansvarlig på modtagne beskeder i indbakken i Beskedmodulet. Det gøres ved at højreklikke på den modtagne besked og vælge Skift ansvarlig (Alt+V). |
Der er tilføjet en ny indstilling, som giver mulighed for at tilpasse hvilke forløb, der skal vises i forløbsoversigten i Journal.
Indstillingen hedder 'Vis forløbsdiagnose' og findes i Systemmanager > Diverse > Automatisk forløb. Indstillingen er en checkboks, hvor der kan sættes flueben. Checkboksen fremgår ud for hvert forløb. Hvis der er sat flueben, vises det pågældende forløb i forløbsoversigten, når det oprettes i journalen.
Som udgangspunkt er der tilvalgt visning af alle forløb. Hvis fluebenet fjernes, vil det automatiske forløb ikke fremgå af forløbsoversigten, når det oprettes i journalen. |
Det er nu muligt at fravælge visning af systemfraser i forbindelse med indsættelse af fraser, eksempelvis i journalnotater. Systemfraserne skjules ved at fjerne fluebenet i den nye checkboks 'Vis systemfraser' i vinduet 'Indsæt frase'. |
Når I har afholdt en VK (0125) eller en ATK (0204) og ført journal, kan der dukke et vindue op, hvor der kan tilvælges automatisk oprettelse af regning på ydelsen. Her er knappen <Tillæg> blevet tilføjet. Denne knap giver mulighed for nemt at registrere tillægsydelser til VK eller ATK på samme måde som til 0101 ydelser. |
Det er nu muligt at oprette flere automatiske forløb i Systemmanager af typen 'Katarakt' og 'Refraktiv'. Tidligere kunne der kun oprettes ét automatisk forløb af hver type. Fremadrettet kan der oprettes flere forløbsskabeloner med samme type, så der kan eksistere flere uafhængige katarakt- og refraktive forløb, hvilket er bl.a. er anvendeligt ved registrering af forskellige LPR-oplysninger. |
Det er nu muligt, i Statistik-modulet, at foretage udtræk af Katarakt-modulet. Der er tilføjet tre nye udtræk: Katarakt Forundersøgelse, Katarakt Operation og Katarakt Kontrol. |
Når der oprettes en Visus i Refraktion-modulet, og der registreres en "bi"-værdi, overføres "bi"-værdien nu automatisk til den journalkontakt, der dannes. Hvis der er tilvalgt visning af ETDRS-værdier, vises disse i en separat linje i journalkontakten. |
EG Clinea 23.1
Det er nu muligt at overføre INR-dosering mellem Medicin-modulet og INR-modulet. Herved undgås dobbeltindtastning af dosering. I begge moduler er der tilføjet en ny knap, 'Hent', til formålet.
I Medicin-modulet ligger 'Hent'-knappen ved ugeskemaet i vinduet 'Struktureret dosering' på VKA-ordinationer. Ved klik på knappen hentes den seneste INR-dosering fra INR-modulet. Hvis seneste INR-dosering har en anden dato end VKA-ordinationen, vises besked om dette, med mulighed for at vælge, om doseringen skal indsættes i ugeskemaet. Ved sammenfald af datoer indsættes doseringen uden besked. Hvis der endnu ikke findes en INR-dosering, vises besked om dette.
I INR-modulet ligger 'Hent'-knappen under 'Dosering'. Ved klik på knappen hentes den nyeste INR-dosering fra seneste VKA-ordination på medicinkortet. Hvis seneste VKA-ordination har en anden dato end INR-målingen, vises besked om dette, med mulighed for at vælge, om doseringen skal indsættes i INR-modulet. Ved sammenfald af datoer indsættes doseringen uden besked. Hvis VKA-ordination ikke findes, eller denne ikke indeholder et ugeskema, vises besked om dette. |
I INR-modulet vises der nu også værdier med tegnene '<' og '>' . Værdierne kan hentes fra Laboratorietal til INR-modulet og omvendt.
Hvis der forekommer en værdi med tegnet '<' eller '>' i INR-modulet (fx >5), vises værdien i skemaet over målinger, men den vises ikke på kurven. Dog vises datoen for værdien, for at indikere, at der har været en måling, hvorved der forekommer et hul i kurven.
Ved redigering af en værdi med tegnet '<' eller '>' i INR-modulet, forsvinder tegnet foran redigeringsfeltet. Tegnet kan tilføjes igen ved at indtaste '<' eller '>' på tastaturet. |
Der er tilføjet et nyt felt, 'Vist navn', ved opsætning af aftaletyper i Systemmanager > Kalender og kø > Opsætning > Aftaletyper. Det skal sikre et mere retvisende navn på den aftale, klinikken har oprettet, som patienten kan se i Patientportalen og i Min Læge appen.
Hvis feltet 'Vist navn' er udfyldt, så vises denne tekst på aftalen i Patientportalen og i Min Læge appen. Hvis feltet 'Vist navn' er blankt, så vises i stedet teksten fra feltet 'Beskrivelse' på aftalen i Patientportalen og i Min Læge appen.
Ved opdatering af EG Clinea til version 23.1 vil det nye felt 'Vist navn' automatisk blive udfyldt med teksten "Oprettet af klinikken" på alle eksisterende aftaletyper, hvorefter teksten kan ændres. Derudover er det nu påkrævet at udfylde feltet 'Beskrivelse' på en aftaletype. |
For at ensrette adgangen til EKG integrationer, er alle EKG integrationer blevet samlet ét sted og modulet/ikonet 'EKG' blevet fjernet. De tre integrationer Cardiax EKG, Edan EKG og E-Lite EKG, som var placeret under ikonet 'EKG', er nu flyttet til modulet/ikonet 'Extern' sammen med de resterende EKG-integrationer.
Dertil er der oprettet tre nye indstillinger under Indstillinger > Eksterne programmer > Aktivering for de tre føromtalte EKG integrationer, hvor de kan slås til/fra. Genvejen fra modulet 'EKG' (Ctrl+Alt+E) er stadig aktiv og åbner nu i stedet modulet 'Extern'. Alternativt kan genvejen til 'Extern' (Ctrl+Alt+Z) bruges. |
For at sikre mere klarhed omkring hvilke indstillinger, som gælder globalt (for hele klinikken) og hvilke indstillinger, som gælder på brugerniveau i EG Clinea, er der foretaget tekniske ændringer af indstillingerne.
Det betyder, at hvis en indstilling, der er teknisk defineret som global, forsøges ændret på brugerniveau, vises der fremover besked om, at indstillingen kun kan ændres på globalt niveau. Ligeledes, når der foretages ændringer på globalt niveau, vises det tydeligt med en gul bjælke, at der ændres i en global indstilling, som dermed har indflydelse på alle brugere. Ændringer foretages på globalt niveau ved at vælge 'Global' i fold-ud-menuen i øverste venstre hjørne af Indstillinger.
Ved opdatering af EG Clinea til version 23.1 vil nogle indstillinger dermed blive ændret til at være globale. |
Der er nu mulighed for at vælge en bruger af typen 'Sekretær' som ansvarlig ved bestilling af en rekvisition. Under Systemmanager > System > Brugere er rettigheden 'Rekvisitionsansvarlig' blevet tilføjet. Når denne rettighed er aktiveret for en bruger af typen 'Sekretær', bliver brugeren vist på listen over mulige ansvarlige for en rekvisition. Hvis sekretæren er logget på EG Clinea, vil sekretæren automatisk blive indsat som rekvisitionsansvarlig. Alle brugere af typerne 'Læge' og 'Sygeplejerske' vil naturligvis fortsat kunne vælges som rekvisitionsansvarlig. |
Søgefunktionen til SKS-diagnoser er blevet opdateret, så det er lettere at fremsøge de korrekte diagnoser. Det betyder, at det nu er muligt at fremsøge diagnoser både med og uden angivelse af hovedgruppen, som er et foranstillet D. Som eksempel kan diagnosen "DJ348C" nu fremsøges ved både at skrive "DJ348C" og "J348C".
Kolonnen 'H' er blevet tilføjet på SKS-diagnoselisten til visning af hovedgruppen. På listen over foretrukne diagnoser, er kolonnen 'T' blot omdøbt til 'H'. |
For klinikker, som anvender SKS-diagnoser eller LPR, er der ved redigering af en diagnose (i vinduet 'Ret diagnose') tilføjet mulighed for at ændre diagnosetypen til bidiagnose (B), midlertidig diagnose (M) eller tillægsdiagnose (+). Det er kun på diagnoser med typerne B eller M, der kan ændres diagnosetype. Dette kan være relevant, hvis der registreres en observationsdiagnose som aktionsdiagnose, og der er behov for at registrere en endnu ikke bekræftet diagnose som tillægsdiagnose. |
Det er nu muligt at knytte en elektronisk henvisning til et LPR3-forløb inden afsendelse til LPR. Det sker via det nye felt, 'Tilknyttet henvisning', i vinduet 'Landspatientregister oplysninger'. Ved klik på feltet åbner en liste over patientens modtagne henvisninger, som har modtagelsesdato før eller på LPR3-forløbets startdato. Hvis der kun findes én henvisning, vælges henvisningen automatisk.
Herefter overføres oplysninger fra henvisningen til vinduet 'Landspatientregister oplysninger' vedr. henvisnings-oprettelsesdato/klokkeslæt, henvisningstype, fritvalg samt ekstern henviser. LPR-forløbsnummer fra henvisningen overføres ligeledes til LPR3-forløbet, dette er dog ikke synligt.
Hvis der, ved afsendelse af LPR3-forløb, ikke er valgt en elektronisk henvisning, vises en advarsel om dette. Det er dog ikke påkrævet at knytte en elektronisk henvisning til et LPR3-forløb inden afsendelse til LPR. |
Der er implementeret en række ændringer til speciallægeepikriser, heriblandt mulighed for at angive prioritet for epikrisen samt anbefaling om opfølgning hos egen læge. Derudover er der tilføjet mulighed for at angive en kopimodtager samt en systemfrase, som kan indsættes som standardtekst via højrekliksmenuen i feltet 'Tekst'. Det sker som følge af krav fra MedCom.
For at sikre ensartethed i EG Clinea, er den nuværende arbejdsgang for sygehusepikriser blevet tilpasset den nye arbejdsgang for angivelse af anbefaling om opfølgning hos egen læge og prioritet. |
Ved udskrivning af en e-kons fra Modtagne Svar, vises der nu både svartype (E-konsultation) og modtagelsesdato på udskriften. Dette gælder for alle fremadrettede e-kons beskeder. |
Ved oprettelse af et nyt forløb i Journal-modulet er der tilføjet et søgefelt øverst på listen over automatiske forløb, så det nu er muligt at fremsøge forløb fra listen. |
Det er nu muligt at registrere en tidskode på modtagere af typen 'Egne' i adresselisten. Herved kan der vælges en standard tidskode, som altid anvendes ved den bestemte modtager. Bemærk! Dette kræver, at indstillingen er slået til af EG Healthcare Support.
Ved oprettelse af en faktura i Ydelse-modulet, vil feltet 'Tidskode' automatisk blive udfyldt med tidskoden registreret på modtageren. Hvis der ikke er registreret en tidskode på modtageren, eller hvis modtageren ikke er af typen 'Egne', så forudfyldes feltet 'Tidskode' som vanligt med standardværdien 1.
På oversigten over ydelser i Ydelsesmodulet er kolonnen 'Tidskode' blevet tilføjet. Her vises hvilken tidskode, der er registreret på ydelsen. Kolonnen bliver som standard ikke vist, men kan gøres synlig ved at højreklikke på en kolonne, klikke på 'Vælg kolonner' og sætte flueben ved 'Tidskode'. |
Bemærk, at denne funktion i første omgang kun er tilgængelig for pilotklinikker.
Intelligent Indbakke er et MedCom projekt, som har til formål at etablere en mere effektiv indbakke, der letter klinikkens håndtering af indkommende post. I første omgang handler det om automatisk håndtering af biokemiske labsvar. Det betyder bl.a. nye funktioner i EG Clinea til at sende automatiske svar til patienten på biokemiske labsvar, som er inden for referenceområdet og derfor ikke kræver særlig opmærksomhed, samt autoarkivering i patientens journal.
Den ønskede autohåndteringstype kan vælges ved bestilling af en rekvisition. Der kan også indstilles en standard-autohåndteringstype, som automatisk er forudvalgt ved bestilling af rekvisitioner. Følgende tre autohåndteringstyper er tilgængelige: •Ingen autohåndtering (valgt som udgangspunkt) •Send autosvar ved normalt prøvesvar •Arkiver prøvesvaret, hvis patienten har en aftale inden for et bestemt antal hverdage
Derudover er der mulighed for at tilpasse følgende: •Antallet af hverdage, som patienten skal have en aftale inden for •Teksten i det autosvar, som sendes til patienten via en e-kons •Grænseværdier for laboratorieprøver (både talværdier og tekstværdier) gældende for alle patienter i klinikken
Se mere i vejledningen til Intelligent Indbakke her. |
EG Clinea 22.4
Der kan nu indrapporteres data til RKKP på to nye projekter:
- Atrieflimren, for alle patienter over 18 år der har diagnosen K78 Atrieflimren, og - Astma, for alle patienter over 6 år der har diagnosen R96 Astma.
Projekterne kan tilmeldes under RKKP/Forløbsplan i Systemmanager, lige som de andre projekter.
I modsætning til de andre RKKP projekter, er der ikke formularer med ekstra data, der skal udflydes på RKKP-siden for disse to nye projekter. Dvs. at der ikke vil være nogle opgaver relateret til dem når der trykkes på RKKP-knappen i journalen. |
Der sendes nu også vaccinationsdata til alle forløbsplansprojekter.
Som med medicin, er det også alle vacciner der sendes, uanset ATC kode. Som med medicin, er det også et krav, at DDV er opdateret, før man udfylder en ny forløbsplan. EG Clinea vil derfor spørge, om vaccinationsmodulet skal åbnes, når der trykkes på 'Forløb'-knappen i journalen, såfremt vaccinationsmodulet ikke har været åbnet samme dag.
Når vaccinationsmodulet åbnes samt når der oprettes eller redigeres i vaccinationer, vil alle ændrede vaccinationer sendes til forløbsplansprojektet, hvis patienten er relevant for et tilmeldt projekt.
I denne opdatering vil alle historiske vaccinationsdata blive sendt til forløbsplansprojektet, for alle patienter, der er inkluderet i et tilmeldt projekt.
Der vil IKKE blive sendt vaccinationsdata til RKKP-projekter. |
På interne pop-up-beskeder (herunder også beskeder fra EG Healthcare support), vil det nu være muligt, at markere beskeden som læst direkte i pop-uppen via en ny knap; 'Læst'. Herefter vil pop-up-beskeden blive lukket og ikke fremkomme mere.
Hvis en intern besked indeholder mere tekst end det er muligt at vise på pop-up beskeden, vises da 3 prikker efter den synlige tekst samt labelen 'Læs mere'. Denne label virker som et link, som - når der klikkes på den - åbner EG Clineas Beskedmodul og automatisk markerer og viser den valgte interne besked i oversigten.
Visning af interne beskeder i Beskedmodulet er også ændret. Før blev kun interne beskeder (læst/ulæst) vist, hvis de var under 90 dage gamle. Nu vises alle ulæste interne beskeder, uanset hvor gamle de er. |
Tiden for intervallet mellem de automatiske afsendelser af EDI-forsendelser er reduceret fra 5 minutter til 2 minutter.
Lægegodkendte meddelelser i udbakken samt FMK-opdateringer afsendes hvert 2. minut. Adviseringer fra NSP hentes hvert 6. minut. Dynamiske blanketter hentes hvert 16. minut. |
EG Clineas længe ventede dataanalysemodul vil i denne opdatering blive aktiveret.
Det nye dataanalyseværktøj tilgås via en ny knap lige til højre for det eksisterende statistikmodul i øverste venstre hjørne af EG Clinea.
Læs mere om det nye dataanalyseværktøj her i F1-hjælpen under punktet 'Dataanalyse'
EG Healthcare vil i tiden efter udrulningen af denne opdatering også afholde webinarer i brugen af dataanalyseværktøjet. Der vil i løbet af uge 43 (2022) blive mulighed for at tilmelde sig disse via denne tilmeldingsside |
I EG Clinea er der nu en funktion, der kan validere, om et CPR-nummer er en af de 4 typer, som understøttes i EG Clinea:
•Normalt dansk CPR, som kun består af tal. •Regionalt eCPR udleveret af regionen, som har tallene 0, 5 eller 6 som det syvende ciffer og bogstaver (typisk patientens initialer) som ottende og niende ciffer. •Nationalt eCPR oprettet på FMK-online, som har 1 eller 7 som syvende ciffer og bogstaver som ottende og niende ciffer. •Grænsegænger CPR fra særligt sundhedskort, som starter med 38 eller 39 i stedet for fødselsdag. Disse CPR er sjældne, men gemmes dog i eCPR-feltet i EG Clinea.
Afsendelse af EDI-beskeder fra EG Clinea er tilladt for typerne: - normalt CPR - regionalt eCPR - nationalt eCPR
Under knappen 'Extra (F6)' på Patienthovedet i EG Clinea, kan der nu foretages CPR-opslag på patienter med nationalt eCPR. Når dette gøres, vil EG Clinea foretage et kald til den nye nationale eCPR-service.
Hvis CPR-opslaget ikke matcher patientens data, så vises en boks, hvor brugeren skal tage stilling til, om det er den korrekte patient.
I feltet 'Erstatnings CPR' under 'Extra F6', vil der, når der klikkes på teksten 'Erstatnings CPR', åbne en boks, som forklarer brugen af eCPR. Holdes pilen hen over feltet med erstatnings CPR, vises hvilken type eCPR, der her er tale om. Hvis det er et ugyldigt eCPR vil feltet være farvet med advarselsfarve. Højreklikkes i feltet vil man desuden - via en genvej - kunne få adgang til FMK-Online.
I vinduet 'Udenlandsk patient' (tilgås fra et tomt patienthoved via CTRL+INS eller ved højreklik i CPR-feltet og valg af 'Udenlandsk patient') er feltet 'Erstatnings CPR' tilføjet. Hvis der indtastes et nationalt eCPR i feltet, foretages der automatisk CPR-opslag, hvorefter felterne i vinduet udfyldes med patientdata fra eCPR-servicen. Også dette felt har fået genvej til FMK-Online.
Den automatiske generering af erstatnings CPR-nr. er derfor fjernet. Der foretages i stedet en validering, om det indtastede eCPR er et regionalt eller nationalt eCPR.
FMK og DDV kan derfor nu også anvendes på patienter med nationalt eCPR.
I titellinjen øverst i EG Clinea vises nu hele CPR-nummeret, når der er tale om et nationalt eCPR. |
I henhold til standarder fastsat af MedCom, må der nu maksimalt vedhæftes 10 bilag til alle typer af sendte svar og henvisninger. Derudover vil der nu også være en begrænsning på størrelsen af den/de vedhæftede filer på i alt 100MB. |
På grund af nogle ændringer i EG Healthcares supportprogrammel er Systemlinket 'MyEG' under 'Menu' > 'Links' blevet fjernet og erstattet af et nyt link; 'Kundeportal' |
Der vil med EG Clinea version 22.4 blive åbnet for upload af ydelsesdata fra EG Clinea til PLSP.
Dette gælder for både tilføjelser, redigering samt sletning af alle slags ydelser.
Ved opdatering til version 22.4 vil alle ydelser registreret i 2022, blive uploadet til PLSP. Upload af ydelsesregistrering vil blive foretaget, hvis klinikken er almen praksis og har Min Læge-app aktiveret. |
For at synliggøre, om ydelser på en kronikerpatient sendes til regionen som en del af patientens kronikerbehandling, bliver koden for patientens kronikertilmelding nu vist i en parentes efter de dækkede ydelser i kolonnen 'Kode' i EG Clineas Ydelsesmodul. |
Hvis værdien for trykmåling på refraktionsskema (feltet: AT(mmHg)) overstiger den tilladte maksimale værdi, bliver værdien nu skrevet med rød tekst. Den tilladte maksimale værdi angives via 'Menu' > 'Indstillinger' > 'Refraktionsskema' > 'Tonometer' > 'Max tryk' Indstillingen vil fra start have standardværdien 21.
I EG Clineas Refraktionsmodul er der derudover tilføjet knappen 'Tryk', hvor det er muligt at angive en individuel maksimal værdi for den pågældende patient, dvs. en anden værdi end den fastsatte standardindstilling. Det er ligeledes muligt at ændre værdien tilbage til standardværdien. Hvis der er angivet individuel værdi for patienten, så vil knappen 'Tryk' blive farvet med temafarven.
Knappen 'Tryk' er ligeledes tilføjet EG Clineas Tonometer-modul. Den tilladte maksimale værdi er angivet med en vandret sort, tyk linje på tværs af kurverne for målinger. |
EG Clinea 22.3
Der er lavet en del ændringer til koden der ligger bag faktureringsdelen i EG Clinea. De fleste ændringer har dog udelukkende været af performancemæssig karakter og vil derfor ikke være synlige eller påvirke klinikkens arbejdsgange vedrørende faktureringer.
Der er dog nogle enkelte funktionelle ændringer, som er beskrevet nedenfor:
Faktureringsflow: Tidligere blev alle ikke-udskrevne fakturalinjer af samme type udskrevet på én gang. Hvilket kunne resultere i flere fakturaer. Efter rettelserne, vil kun den faktura man har markeret (samt øvrige ikke-udskrevne fakturaer til den samme faktura-modtager), blive udskrevet. Det er dermed nu muligt at kunne lade nogle ikke-udskrevne fakturalinjer stående tilbage i EG Clineas ydelsesmodul.
Ønskes flere (eller færre) fakturaer udskrevet i samme arbejdsgang er det fortsat muligt at gøre dette ved at multimarkere de linjer der ønskes udskrevet og herefter benytte funktionen 'Udskriv markerede'.
Dialogboksen 'Udskriv faktura', der kommer op, når en faktura ønskes udskrevet og som indeholder fakturainformation samt bank- og betalingsoplysninger, vises nu for hver faktura, der udskrives i arbejdsgangen. Tidligere blev denne boks kun vist én gang og valgene i denne boks blev derfor fælles for alle udskrevne fakturaer.
Vinduet 'Udskriv faktura': Vinduet har fået tilføjet 3 felter, som viser afsender af fakturaen, modtager af fakturaen samt fakturatotal.
Valideringer: Forsøger man at danne en faktura, som i mellemtiden er blevet udskrevet/faktureret af en anden bruger i klinikken, som har låst ydelsesmodulet op, vises nu en dialogboks med besked om, at anden bruger har lavet ændringer i patientens ydelser, og at modulet derfor skal lukkes og åbnes igen.
Der vises ligeledes en dialogboks ved forsøg på redigering af ydelse, oprettelse af tillægsydelse eller sletning af ydelse på en faktura som allerede er faktureret.
Låsning af ydelsesmodul: Tiden for låsning af ydelsesmodulet er blevet forkortet, så brugeren nu i langt mindre grad bør opleve besked om, at modulet er låst, og at der må forsøges igen.
Systemmanager: Funktionen 'Søg faktura' i Systemmanager fungerer nu på samme måde som nævnt under punktet "Faktureringsflow" når der skal genereres og udskrives fakturaer, dvs. som standard udskrives kun den valgte faktura, med mindre der er valgt multimarkering på tværs af fakturaer. 'Udskriv alle' udskriver alle fakturaer, som den type, der er markeret. |
EG Clineas support vil nu have mulighed for at indtaste links i de beskeder der udsendes til klinikkerne. Når klinikken modtager en besked fra EG Clinea-supporten vil et eventuelt link i beskeden være understreget som det kendes fra links på internettet. Det vil herefter være muligt at tilgå den pågældende internetside direkte fra beskeden EG Clineas beskedmodul |
I Audio modulet er der tilføjet mulighed for at registrere resultatet af en skelnetest. Der vil derfor være tilføjet en knap i bunden af Audio-modulet til dette formål. Skelnetest kan registreres både med Coclear implants (CI) og høreapparat (HA (Hearing aid).
Samtidigt er der tilføjet et nyt modul til Statistik kaldet "Audio CI". Modulet indeholder detaljerede oplysninger omkring audio- og tymp-målinger. Det nye modul er mestendels rettet mod muligheden for eksport af audio-data. |
Ved registrering af ydelseskode 0120 (årskontrol) via automatisk forløb, blev datoen for seneste registrering af ydelsen 0120 ikke vist på forløbsoversigten i Journalmodulet.
Dette er rettet, så ydelsesdatoen nu vises på forløbsoversigten i journalen. |
PDF-printning af vækstkurverne i Børnejournalen fungerede tidligere ikke korrekt, da graferne blev alt for store og derfor ikke kunne vises på PDF-print. Dette er nu rettet, så graferne vises korrekt når de udskrives som PDF.
Desuden bliver vækstkurverne på både papir- og PDF-print nu udskrevet i landscape-format (liggende) samt i farver. Endeligt er det sikret, at udskrift af børnejournalen nu altid udskrives med hvid baggrund, så brugere, der benytter EG Clinea med sort baggrund ikke også får udskrifterne med denne baggrundsfarve. |
Det er nu muligt at sende recepter på magistrelle præparat til FMK. Varenummer 922222 tilføjes automatisk til magistrelle recepter, så de kan sendes til FMK.
For patienter uden fuldt CPR-nummer er det dog stadig nødvendigt at printe recepterne. |
EG Clinea 22.2
Med opdateringen til EG Clinea version 22.2 vil klinikkens laboratoriekoder automatisk blive opdateret med laboratoriekoderne som de er registreret hos MedCom. Opdateringen af laboratoriekoder vil herefter løbende ske automatisk to gange årligt.
Opdateringen af laboratoriekoderne vil gøre, at hvis en laboratoriekode ikke eksisterer i EG Clinea, vil denne laboratoriekode blive oprettet. Hvis laboratoriekoden eksisterer i forvejen, men er forskellig fra listen, vil den blive opdateret. |
På fodterapihenvisning kunne oplysninger vedrørende diabetes før skrives som fritekst. Disse oplysninger skal nu angives i ny boks kaldet 'Diabetes oplysninger' på fodterapihenvisningen. Boksen er placeret under de to eksisterende bokse 'Speciale nr' og 'Ønskes behandlet' i venstre side. Den nye boks kan indeholde oplysninger om:
- Debut årstal (Årstallet kan indtastes manuelt eller indsættes fra laboratorietal ved at højreklikke og vælge 'Indsæt fra labtal' eller ved at bruge genvejstasten [INS] ) - Diabetisk øjensygdom/nyresygdom (Der sættes flueben i 'Ja' eller 'Nej') - Blodtryksmåling på tåniveau (det systoliske blodtryk på tåniveau kan indtastes i feltet). Ønskes feltet ikke benyttet, sættes flueben i boksen 'Nej'
Felterne i boksen 'Diabetes oplysninger' vil dog kun være aktive, hvis specialenummer '54 Sukkersyge' er valgt øverst i fodterapihenvisningen.
Det vil ikke være obligatorisk at udfylde oplysningerne om diabetes for at kunne sende fodterapihenvisningen. |
På henvisningstypen 'Øfeldt' vil det nu være muligt at vedhæfte bilag til henvisningen, som det kendes fra andre typer henvisninger via knappen 'Vedhæft' i nederste venstre hjørne.
Derudover er der også foretaget følgende andre ændringer på henvisningen:
- Boksen 'Kalkfattige knogler' i venstre side af henvisningen er lavet mindre og vil ikke længere være forudfyldt af EG Clinea når henvisningen oprettes. Boksen skal derfor udfyldes manuelt før henvisningen kan afsendes. - Der er tilføjet ny boks i venstre side kaldet 'Befordring'. Boksen indeholder knapperne 'Ja' og 'Nej', som skal indikere, hvorvidt patienten kan benytte offentlig transport og om patienten har brug for ledsager. 'Befordring' vil kun vær aktiv, hvis henvisningsårsag er angivet som 'Vederlagsfri behandling'. Hvis det er valgt, at patient selv kan benytte offentlig transport, vil knappen vedrørende ledsager automatisk blive deaktiveret. 'Befordring'-boksen er - såfremt den er aktiv - obligatorisk at udfylde før afsendelse af henvisning kan ske. - Genvejstasten til feltet 'Behandlingens omfang' er ændret fra Alt+B til Alt+L. Den nye gruppeboks 'Befordring' har nu fået genvejen Alt+B |
Ved udfyldelse af en fysioterapihenvisning, er diagnosen "1O: Arvelige bindevævssygdomme som fx osteogenesis imperfecta, Marfans syndrom, Ehlers Danlos syndrom og Morquios syndrom" og diagnosen "2C: Følger efter polio" tilføjet som valgmuligheder til speciale nr. "62 - Vederlagsfri fysioterapi, uden svært fysisk handicap (progressiv sygdom)". Det sker efter, at Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en ny udgave af "Vejledning om adgang til vederlagsfrit fysioterapi – Sundhedsstyrelsen".
Derudover er diagnoseteksterne i fysioterapihenvisningen opdateret og der er tilføjet fodnoter til de to diagnoser. Fodnoterne kan vises ved mouseover på det nye fodnote ikon ud for diagnosen. |
For at hjælpe klinikken med at få registreret det korrekte antal kilometer på en besøgsydelse, når der er foretaget hjemmebesøg hos en patient, er der under knappen 'Extra F6' på EG Clineas Patienthoved, blevet tilføjet feltet 'Afstand'. Dette felt kan manuelt udfyldes med det antal kilometer der er fra klinikkens adresse til patienten. Bemærk, at der skal kun indtastes kilometerantal for den ene vej, da EG Clinea automatisk fordobler antallet af kilometer når man benytter ydelsen til kørsel i EG Clineas ydelsesmodul.
Hvis patientens adresseoplysninger på et tidspunkt ændres, vil indtastede kilometerantal i feltet 'Afstand' automatisk blive nulstillet. Dette sker for at undgå, at et forkert antal kilometer bliver afregnet.
Når der herefter i ydelsesmodulet kodes tillægsydelserne 9001 eller 9002 (kørselsgodtgørelse) vil antallet af kilometer på tillægsydelsen automatisk blive udregnet med det dobbelte antal kilometer som indtastet i feltet 'Afstand'. Kilometerantallet kan dog - ved behov - manuelt ændres på tillægsydelsen.
Hvis der ikke er angivet kilometerantal i feltet 'Afstand', vil antal kilometer på tillægsydelsen udfyldes som før med standardværdien 1.
Ovenstående automatisering er også gældende, hvis tillægsydelserne anvendes via kodeforkortelser, automatiseret kodning af ydelser (ved oprettelse af journalkontakt) og ved brug af automatiske forløb.
Hvis der manuelt ændres i antallet af kilometer på tillægsydelsen, og kilometerantallet i feltet 'Afstand' ikke er angivet - dvs. fortsat står til 0, vil en dialogboks poppe op og spørge, om det indtastede kilometerantal skal overføres til patienten. I så fald vil halvdelen af de indtastede kilometer (rundet op til nærmeste heltal) fra tillægsydelsen blive overført til feltet 'Afstand' under knappen 'Extra F6' på EG Clineas Patienthoved.
Feltet 'Afstand' er tilføjet under knappen 'Extra F6' for alle specialer, men den automatiske overførsel af kilometer sker kun for alment praktiserende læger.
|
Der er lavet en ny indstilling i EG Clinea, hvor det kan angives, om man ønsker at benytte PC'ens standardbrowser når WebReq åbnes, eller om WebReq skal åbnes med Internet Explorer.
Indstillingen kan findes under Menu > Indstillinger > Rekvisitioner > 'Brug standard browser'. Hvis indstillingen her er sat til Nej, vil WebReq åbne i Internet Explorer. Er indstillingen sat til Ja, vil standardbrowseren på den pågældende PC blive benyttet til at åbne WebReq med. Standardindstillingen vil være Nej. Det er muligt at foretage ændring for hele klinikken på én gang ved, at man i fald-ned-menuen 'Maskine' i øverste venstre hjørne vælger punktet 'Global' |
Der er lavet forbedringer til dagskontrollen (Dag W) i EG Clinea. Dagskontrol fremkaldes fra Patienthovedet ved at klikke på knappen <Dag W> eller vha. genvejstasten [ALT+W].
Kolonnen 'Kodet' viser nu - i stedet for et flueben - en liste med alle ydelseskoder kodet af den valgte bruger/alle brugere. Kolonnen 'Kontakt' viser - i stedet for et flueben - den valgte brugers initialer/en liste af initialer for de brugere, der har lavet journalkontakter. Kolonnen 'Kalender' viser nu - i stedet for et flueben - det/de konkrete klokkeslæt for eventuelle kalenderaftaler på dagen. Kolonnen 'Lægebrev' er omdøbt til 'Sendt' og viser nu - i stedet for et flueben - hvilken type lægebrev/e-kons/henvisning, der er sendt på den pågældende patient af den valgte bruger/alle brugere.
Derudover er der tilføjet en ny kolonne, der viser de diagnosekoder, der er kodet af den valgte bruger/alle brugere.
Endeligt er det nu også muligt at tilpasse vinduet, så det kun viser de kolonner der relevante for en selv. Dette gøres med et højreklik i kolonnenavnet og herefter vælge punktet 'Vælg kolonner' Læs mere om forbedringerne af dagskontrol (Dag W) her |
På grund af en lovændring til receptbekendtgørelsen vil FMK fra 01.10.22 kunne annullere uafsluttede recepter automatisk når en ordination seponeres. Derfor er dialogbokse i EG Clinea vedrørende seponering af ordinationer med tilhørende uafsluttede recepter blevet ændret. Der vil nu blive vist en dialogboks til brugeren med spørgsmål om, hvorvidt ordinationen ønskes seponeret. Derudover er det tilføjet, at uafsluttede recepter i så fald automatisk vil blive annulleret. Hvis en uafsluttet recept er under behandling af apoteket, vises det nu i en dialogboks, at recepten skal annulleres manuelt, før ordinationen kan seponeres. Hvis en ordinationsændring fortrydes, opdateres status på de tilknyttede recepter nu automatisk på medicinkortet. |
EG Clinea 22.1
Det er nu muligt at slette en eller flere patienter med tilhørende patientdata i EG Clinea. Der er i 'Systemmanager' under 'Diverse' blevet oprettet det nye menupunkt; 'Slet patienter'. Menupunktet indeholder 3 underpunkter: - 'Slet passanter' - 'Slet patient' og - 'Find slettet patient'
'Slet passanter': Denne funktion danner en liste med patienter, som har patientdata, der er mere end 10 år gammel. Patienter på listen, som ønskes slettet, vinges af med flueben. Dernæst vises en liste med de afkrydsede patienter, som ønskes slettet permanent. Denne liste skal brugeren bekræfte. Derefter bliver brugeren bedt om at logge på EG Clinea igen for at bekræfte brugeroplysninger. Endeligt skal der angives en begrundelse for sletning af patienten/patienterne, hvorefter den permanente sletning af patienten/patienterne foretages.
'Slet patient': Denne funktion indeholder en søgefunktion, hvor alle patienter i klinikken, uanset alder for patientdata, kan fremsøges og slettes. Ved valg af sletning af en fremsøgt patient, vil bruger få meddelelse om, hvorvidt patienten er tidligere eksporteret, hvorefter sletning kan foretages på samme måde som ovenfor beskrevet med ekstra login samt begrundelse for permanent sletning.
'Find slettet patient': Denne funktion indeholder et søgefelt efter et enkelt cpr.nr. Hvis patienten er slettet, vises besked med oplysninger om tidspunkt og hvilken bruger, der har foretaget sletningen samt begrundelse for sletning. Hvis patienten ikke er registreret som slettet, vises besked vedr. dette. |
På oversigten over en brugers tilladelser i 'Systemmanager' > 'System' > 'Brugere' > 'Tilladelser', er der nu, ud over de eksisterende kolonner 'Læs?' og 'Skriv/Ret?', tilføjet kolonnen 'Standard'.
Checkboksen i kolonne 'Standard' vil være markeret med et flueben, hvis den pågældende tilladelse er lig med standardtilladelsen. Hvis checkboksen i kolonnen 'Standard' er markeret, vil de 2 andre checkbokse på tilladelsen være inaktive, men vise værdierne fra standardtilladelsen.
Hvis en markering i en checkboks i 'Standard'-kolonnen fjernes, dvs. at den pågældende tilladelse ikke skal være standardtilladelsen, vil de 2 andre checkbokse blive aktive og herefter rettes til den ønskede tilladelse for den pågældende bruger.
Alle standardtilladelser opsættes via Systemmanager > System > Tilladelser. Hvis der ændres i en standardtilladelse, vil ændringen slå igennem på alle de brugere, som har 'Standard' markeret på den eller de pågældende tilladelser.
I forbindelse med opdatering til version 22.1 vil der blive kørt et script med opdatering af allerede oprettede brugere, så de brugere, der har tilladelser magen til standardtilladelserne, vil få disse tilladelser markeret med markering i kolonnen 'Standard'. |
I Beskedmodulet vil der ikke længere blive oprettet en fejlbesked, hvis afsendelse af EDI har fejlet en enkelt gang. Først når afsendelsen fejler tredje gang vil en fejlbesked blive oprettet. Fortsætter afsendelsen med at fejle herefter, bliver der ikke oprettet yderligere separate fejlbeskeder. Der vil blot ske en opdatering af teksten i den allerede oprettede fejlbesked.
Derudover vil statusfeltet for afsendelse i Beskedmodulet (dato- og klokkeslætsfeltet i øverste venstre hjørne) blive rødt, hvis der er problemer med afsendelse til PLSP i mere end én time. Årsagen til denne status kan ses ved at holde pilen over feltet. |
Da flere klinikker har oplevet, at negative COVID-19-svar ikke automatisk slettes fra Indbakke, er EDI-servicen ændret til nu at kunne sende 2 forespørgsler til PLSP vedr. negativt COVID-19 svar.
Indtil nu har EDI-servicen først sendt en forespørgsel til PLSP med rekvisitionsnummeret og forespurgt, om det modtagne svar er et negativt COVID-19 svar. Hvis svaret der kom retur fra PLSP-servicen bekræftede, at dette var tilfældet, ville svaret blive slettet fra Indbakke. Denne automatiske forespørgsel er der ikke ændret på fremover. Hvis der dog ikke returneres et svar fra PLSP-servicen på denne første forespørgsel, så sender den nu ændrede EDI-service endnu en forespørgsel til PLSP, denne gang med hele EDI-/XML-filen. Hvis der i dette tilfælde returneres et negativt COVID-19-svar fra PLSP-servicen, vil svaret blive slettet.
Alle andre end negative COVID-19-svar, bliver fortsat liggende i Indbakke. |
Medicinmodulet: Klinikker, som ikke har et ydernummer, men til gengæld har et SOR-nummer, kan nu anvende medicinmodulet.
I den forbindelse er der lavet ændringer af indholdet i funktionen 'Vis detaljer' på en ordination (højreklik på ordination > 'Vis detaljer'). Der er til dette vindue tilføjet 3 nye felter, nemlig: 'Type', 'ID' og 'IDType', som viser organisationsoplysninger på, hvem der har oprettet/ændret ordinationen.
Receptanmodninger modtaget og placeret i 'Opfølgning' > faneblad 'Recepter' er tilpasset, så også SOR-nummer understøttes ved visning af anmodninger.
Vaccinationsmodulet: Klinikker, som ikke har et ydernummer, men til gengæld har et SOR-nummer, kan nu anvende vaccinationsmodulet.
I den forbindelse er der lavet ændringer af indholdet i funktionen 'Vis detaljer' på en vaccination (højreklik på vaccination > 'Vis detaljer'). Der er til dette vindue tilføjet 3 nye felter, nemlig: 'Type', 'ID' og 'IDType', som viser organisationsoplysninger på, hvem der har oprettet/ændret vaccinationen.
Tilskudsansøgninger: Klinikker, som ikke har et ydernummer, men til gengæld et SOR-nummer, kan nu anvende TAS (tilskudsansøgninger).
For denne type klinikker, er det dog kun muligt at hente og se patientens eksisterende tilskudsansøgninger. Ved forsøg på oprettelse af ny ansøgning, vil der blive vist en fejlbesked, da TAS kræver, at en klinik ved oprettelse af tilskudsansøgninger har enten ydernummer eller SKS-nummer. |
Genoptræningsplaner i EG Clinea (GGOP - Den Gode Genoptræningsplan) |
Alle speciallæger vil nu få mulighed for at oprette en genoptræningsplan (GGOP) i EG Clinea.
Oprettelse af en genoptræningsplan sker fra modulet Sendt via knappen 'Genoptræn' eller via genvejen <Alt+Ins>. I vinduet 'Ny genoptræningsplan', der åbner, vælges herefter, hvilken type genoptræningsplan der ønskes oprettet samt modtager. Der vil derudover være mulighed for at vælge 2 kopimodtagere. Det ene kopimodtagerfelt vil automatisk være udfyldt med patientens egen læge. Hvis der på patienthovedet ikke er registreret et telefonnummer på patienten, vil der være et felt i vinduet, hvor begrundelse for manglende telefonnummer skal udfyldes.
Er patienten under 15 år, og har patienten hverken forældre eller værge registreret på patienthovedet, åbnes vinduet 'Opret forældre eller værge relation' automatisk. Dette vindue skal udfyldes, før genoptræningsplanen kan oprettes.
Efter udfyldelse af ovenstående oplysninger, åbnes genoptræningsplanen via en hjemmeside. Straks herefter vil der blive oprettet en linje i oversigten i Sendt-modulet i EG Clinea med den genoptræningsplanen.
Oplysninger vedrørende patient, afsender og modtager medsendes og gemmes på genoptræningsplanen og kan ikke ændres. Brugeren kan dog indtaste oplysninger vedrørende den ønskede genoptræning.
Genoptræningsplanen kan gemmes som kladde eller som færdiggjort. Hvis den er gemt som kladde, kan genoptræningsplanen efterfølgende åbnes via oversigten i Sendt-modulet i EG Clinea, og oplysningerne vedrørende genoptræningen kan redigeres. En færdiggjort genoptræningsplan kan åbnes og vises, men ikke redigeres.
Når genoptræningsplanen er færdiggjort, sendes den fra oversigten i Sendt-modulet i EG Clinea. Den overføres herefter til udbakken i Beskeder i EG Clinea. Som andre forsendelser, skal en genoptræningsplan godkendes af en læge, før afsendelse fra EG Clinea sker.
Det er ikke muligt at udskrive eller kopiere en genoptræningsplan i modulet Sendt i EG Clinea. I Beskeder i EG Clinea kan standardudskriv-funktionen benyttes for genoptræningsplaner. |
Der er foretaget ændringer ved indlæsning af patientfortegnelser i EG Clinea
Når en patientfortegnelse ønskes indlæst skal indlæsningsfilen nu vælges direkte. Førhen skulle man blot vælge den mappe, hvor indlæsningsfilen var placeret.
Når indlæsning af patientfortegnelsen er tilendebragt, vil oversigten over passanter og/eller tilføjede patienter, have fået ydernummer tilføjet. Oversigterne er desuden blevet pænere inddelt med kolonner, så data er mere overskuelig.
Listerne over passanter eller tilføjede patienter, som kan udskrives, er tilsvarende blevet tilrettet.
Derudover vil der nu automatisk ske følgende ændringer til feltet 'Art' på Patienthovedet når patientfortegnelsen er indlæst: - Patient med status 'Egen', som har klinikkens ydernummer som egen læge, og ikke er med på patientfortegnelsen, vil få skiftet status til 'Passant' - Patient med status 'Egen', som har egen læge i en af de andre klinikker i databasen (hvis der er tale om en klinik med flere ydernumre), men som ikke er med på patientfortegnelsen, vil beholde status 'Egen' - Patient med status 'Egen', som ikke har klinikken som egen læge og ikke findes i andre klinikker i databasen (hvis der er tale om en klinik med flere ydernumre) og som ikke er med på patientfortegnelsen, vil få skiftet status til 'Passant' - Hvis patient er med på patientfortegnelsen, som indlæses, vil status sættes til 'Egen', uanset hvilken status patienten måtte have inden indlæsningen |
Ændringer til CPR-opslag i EG Clinea (Almen praksis) |
Der er foretaget ændringer ved CPR-opslag i EG Clinea
CPR-opslaget tjekker, om patientens egen læge findes som ydernummer i databasen i EG Clinea. Herefter vil der nu automatisk ske følgende til feltet 'Art' på Patienthovedet: - Patient med status 'Egen', som efter CPR-opslag har egen læge med et ydernummer som ikke findes i databasen, vil få skiftet status til 'Passant' - Patient med status 'Passant', som efter CPR-opslag har egen læge med et ydernummer som findes i databasen, vil få skiftet status til 'Egen'
Det er kun status 'Egen' eller 'Passant', som ændres ved CPR-opslag.
Det er kun i klinikker, som er alment praktiserende læger, at ovenstående skift af status ved CPR-opslag foretages. |
EG Clinea 21.4
Efter flere indmeldte fejl, er måden Beskedmodulet henter meddelelser på blevet ændret. Tidligere var det en indstilling, der bestemte, hvor mange beskeder, der skulle hentes på tværs af alle bakker i Beskedmodulet. Dette gav nogle udfordringer, da gamle beskeder dermed blev skubbet ud af deres bakker, fordi de lå udenfor det antal af beskeder Beskedmodulet var opsat til indlæse.
Ændringen i Beskedmodulet består i, at beskeder fra alle bakker nu hentes i en løkke, bakke for bakke. Under Indstillinger > Beskeder > Visning > Standard bakke, kan man nu vælge, hvilken bakke (Indbakke/Udbakke), der skal hentes først, inden løkken starter. Standard bakken fjernes derefter fra køen for at hente indholdet i den næste bakke, der ligger i køen i rækkefølgen: Udbakke, Indbakke, Intern, Slettet. Når alle bakker er hentet, tjekkes det, om der er flere beskeder, der skal hentes i Indbakken og om de ældste af disse beskeder er ældre end 30 dage. Hvis ikke så tilføjes Indbakken igen til køen og henter i næste løkke, indtil de sidste 30 dage er hentet i Indbakken.
Ved højreklik i beskederne i en bakke i Beskedmodulet, er der lavet en ny funktion; "Hent flere", der kan bruges til at hente flere beskeder. Funktionen kan kun anvendes, hvis der er flere beskeder at hente. Denne funktion vil ikke være tilgængelig i Udbakken, da alle beskeder i denne bakke per automatik hentes. Tallene i parentes i bakkerne vil være baseret på de beskeder, der er hentet ind i den enkelte bakke og de vil derfor ikke nødvendigvis stemme overens med dem, der står nederst i skærmbilledet anført med x/x/x, da disse er baseret på det totale antal beskeder i databasen. Kun, hvis alle beskeder i alle bakker hentes, vil tallene stemme.
Diverse ændringer til Beskedmodulet: Deaktiverede brugere vil ikke længere være synlige, når der filtres på kolonnen "Ansvarlig". Brugere fra en deaktiveret klinik vil ikke længere være synlige i mouseover på kolonnen "Læst af".
Bemærk! Efter opdatering til 21.4, kan det ske, at man i klinikken vil have en masse meget gamle beskeder liggende i Indbakken i Beskedmodulet, som man ikke har haft før. Dette skyldes at beskederne faktisk har ligget i klinikkens Indbakke, men er blevet "skubbet" ud automatisk pga. den måde Beskedmodulet tidligere har fungeret. Eventuelle beskeder man ikke ønsker skal ligge i Indbakken, skal slettes manuelt, indtil der ikke er flere at hente. |
Ved udfyldelse af en fysioterapihenvisning, er diagnosen "1Q - Cystisk fibrose" tilføjet som en valgmulighed til speciale nr. "62 - Vederlagsfri fysioterapi, uden svært fysisk handicap (progressiv sygdom)". Dette sker, da Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en ny udgave af "Vejledning om adgang til vederlagsfrit fysioterapi – Sundhedsstyrelsen". |
PLO har besluttet, at Fælles Medicinsk Beslutningsstøtte (FMB) skal implementeres i alle lægesystemer. FMB, som består af 11 beslutningsstøttefaktorer, skal assistere læger ved lægemiddelordinationer samt ved medicingennemgange med det formål at forhindre fejlmedicinering.
Med EG Clineas version 21.4 bliver FMB en integreret del af EG Clineas medicinmodul og der vil derfor komme følgende ændringer og tilføjelser til medicinmodulet:
Ny kolonne i modul Medicin: På både medicinkort og i fanebladet 'Receptanmodninger' er kolonnen 'Beslutningsstøtte' tilføjet. (Kolonnen vil først være synlig efter opdatering til version 21.4 og kan ikke fravælges)
Kolonnen indeholder et advarselsikon ud for ordinationer, med enten et rødt eller et gult udråbstegn, hvis der er beslutningsstøtteadvarsel på den pågældende ordination. Et rødt udråbstegn indikerer kontraindikation og et gult udråbstegn indikerer forsigtighed. Hvis der findes advarsler vedr. både kontraindikation (rødt udråbstegn) og forsigtighed (gult udråbstegn) på ordinationen, vil det altid være det røde advarselsikon der vises i kolonnen, svarende til det højeste advarselsniveau.
Holdes pilen hen over advarselsikonet, vises en tekstboks med alle ordinationens beslutningsstøtteadvarsler med beslutningsstøttefaktorernes overskriftstekster. Eventuelt ignorerede advarsler vises ikke når pilen holdes over advarselsikonet.
Detaljeret visning af beslutningsstøtteresultater: I medicinmodulet er der tilføjet 2 nye menupunkter når der højreklikkes på en ordination eller på en receptanmodning: - 'Vis beslutningsstøtte for ordinationen'. Dette punkt åbner en detaljeret visning af alle beslutningsstøtteresultater vedrørende den markerede ordination eller receptanmodning, og - 'Vis beslutningsstøtte for medicinkortet'. Dette punkt viser en samlet oversigt over alle beslutningsstøtteresultater på samtlige ordinationer på dette medicinkort.
Vælges en af ovenstående menupunkter, åbner vinduet 'Fælles Medicin Beslutningsstøtte'. I venstre side af dette vises beslutningsstøtteresultaterne: - Kontraindikationer (rødt udråbstegn) vises øverst, herefter vises - Forsigtighed (gult udråbstegn) og nederst vises - Fejl/mangler. Markeres et af resultaterne, vil der - i højre side af vinduet - blive vist uddybende detaljer samt kildedata, som danner grundlag for det valgte beslutningsstøtteresultat.
Fejl/mangler: Åbnes vinduet 'Vis beslutningsstøtte for ordinationen' vises eventuelle fejl/mangler, som vedrører den valgte ordination under hhv. kontraindikationer (rødt udråbstegn) og forsigtighed (gult udråbstegn). Fejl vil vises med et rødt X-ikon og mangler med et lille i-ikon. Trykkes der på knappen 'Vis alt', vises alle fejl/mangler på alle ordinationer på medicinkortet. Alle fejl/mangler, der ikke vedrører den valgte ordination vil dog blive vist med gråt.
Åbnes vinduet 'Vis beslutningsstøtte for medicinkortet' vises fejl og/eller mangler ikke som standard. Disse skal derfor hentes ved at trykke på knappen 'Vis alt' i bunden af vinduet. Fejl vil vises med et rødt X-ikon og mangler med et lille i-ikon.
Beslutningsstøtteresultat på ordination: Ved oprettelse eller redigering af en ordination, en recept, en effektuering eller en receptanmodning, var før feltet 'Cave', hvor registreringen af den pågældende patients cave blev vist. Dette felt er nu omdøbt til 'Fælles Medicin Beslutningsstøtte/Cave', og vil nu indeholde både registreringerne af patientens cave (vises med et C-ikon) samt resultater for beslutningsstøtte for det pågældende præparat. Cave vil altid være placeret under eventuelle beslutningsstøtteresultater.
Højreklikkes der nu i feltet 'Fælles Medicin Beslutningsstøtte / Cave', kan menupunktet 'Vis' vælges. Når dette gøres, åbnes en detaljeret visning af resultater for beslutningsstøtte for dette præparat, hvor der skal tages stilling til, om advarslerne kan accepteres eller ej (vælg mellem 'Ja' eller 'Nej'), hvorefter oprettelsen/redigeringen af ordinationen kan afsluttes. Har man ikke været forbi denne bekræftelse af advarsler i forbindelse med oprettelsen/redigeringen eller har man valgt 'Nej' til accept af advarsler, vil detaljevisningen automatisk blive åbnet, når der klikkes <OK> til oprettelsen/redigeringen af ordinationen, og brugeren skal herefter foretage accept af advarslerne før ordinationen kan endeligt oprettes/redigeres.
Ignorering af advarsler vedrørende beslutningsstøtte: Det er muligt at ignorere advarsler vedrørende beslutningsstøtte. I vinduerne 'Vis beslutningsstøtte for ordinationen' og 'Vis beslutningsstøtte for medicinkortet' er tilføjet 2 muligheder, når der højreklikkes på et beslutningsstøtteresultat: 'Ignorer på denne patient' (som ignorerer advarslen på den valgte patient) og 'Ignorer på alle patienter' (som ignorerer advarslen for alle patienter for den pågældende bruger).
Hvis en advarsel er ignoreret, vil der komme et flueben ud for dette punkt, når der højreklikkes på beslutningsstøtteresultatet. Hvis en ignorering ønskes ophævet igen, kan dette gøres ved at højreklikke og vælge samme punkt igen. En ignoreret advarsel farves med grå skrift og flyttes nederst i rækken over advarsler.
Oversigt over ignorerede advarsler i Systemmanager: I Systemmanager er der oprettet en oversigt over de beslutningsstøtteadvarsler, som den pågældende bruger har valgt at ignorere (både ignoreret på en patient og på alle patienter). Oversigten over ignorerede advarsler kan findes i Systemmanager under modulet Medicin > Fælles Medicin Beslutningsstøtte > Ignorerede advarsler. Oversigten indeholder oplysninger om den ignorerede advarsel (beskrivelse samt alvorlighed) samt patientens navn og cpr.nr. Hvis der er valgt 'Ignorer på alle patienter' er navn og cpr.nr. blankt.
På de ignorerede advarsler, hvor der er navn og cpr.nr., kan der højreklikkes og vælges 'Gå til patient', som vil aktivere den pågældende patient og åbne medicinkortet på vedkommende.
På alle ignorerede advarsler kan der højreklikkes og vælges punktet 'Slet'. Dette vil slette den valgte ignorering af advarslen, så den igen vises på ordinationen på medicinkortet.
I fritekst-søgefeltet øverst i vinduet er det muligt at søge på tværs af kolonnerne med ignorerede advarsler.
Patienter uden medicinkort: For patienter uden medicinkort på FMK, det vil sige patienter, der ikke har ordinationer, men kun recepter registreret på medicinkortet (f.eks. udlændinge), vises advarsler vedrørende beslutningsstøtte på recepterne.
Det er kun recepter, på hvilke udløbs- eller opbrugt-dato ikke er passeret, der udregnes beslutningsstøtte for.
På oversigten over patientens recepter er tilføjet kolonnen 'Beslutningsstøtte'.
Der er ligeledes - ved et højreklik på en recept - tilføjet punkterne - 'Vis beslutningsstøtte for recepten', som viser en oversigt over alle receptens beslutningsstøtteresultater samt - 'Vis beslutningsstøtte for medicinkortet', som viser samtlige beslutningsstøtteresultater på denne patient.
Patientdata til beregning af beslutningsstøtte: EG Clinea sender patientdata til beslutningsstøtteservicen, som danner grundlag for udregning af de resultater for Fælles Medicinsk Beslutningsstøtte, som vi modtager retur fra servicen.
Det er patientdata vedrørende: Graviditet, amning, cave, diagnoser, laboratorietal og ordinationer, der sendes til beslutningsstøtteservicen.
Tidligere tjek af interaktion/cave: På grund af den nye fælles visning af advarsler vedr. Fælles Medicinsk Beslutningsstøtte vil det tidligere interaktionsskema samt den tidligere advarsel vedr. patientens cave ikke længere blive vist i EG Clineas medicinmodul. |
På Øfeldt-henvisninger er der foretaget nogle få ændringer i venstre side af skærmen, når man står på henvisningen:
- Feltet 'Speciale nr.' er fjernet, da der kun var én valgmulighed - Der er tilføjet en hintlabel under alle felterne vedrørende patientens ret til befordring til/fra Øfeldt Centrene - Der er tilføjet et diagnosefelt, som er et fritekst felt. Det vil fremover være obligatorisk at udfylde diagnosefeltet - 'Henvisningsperiode' og 'Behandlingens omfang' er nu obligatorisk at udfylde - Modulet er omdøbt til 'Ny Øfeldt henvisning' |
Statistikudtrækket 'Ydelser - Faktura' er blevet udvidet med 3 nye kolonner i EG Clineas statistikmodul, nemlig kolonnerne: - 'Finanskontonr.' - 'Moms' - 'Varesalgskonto'.
Kolonnerne er blevet tilføjet til sektionen 'Modul: Ydelser – Faktura' under Skabeloner i EG Clineas statistikmodul.
Når statistik fra sektionen 'Ydelser - Faktura' køre, vil data til de nye kolonner udfyldes på følgende måde: - 'Finanskontonr.': Data hentes fra ydelsen. - 'Moms': Beregnes kun, når 'Brug moms' er sat til ja på ydelsen. - 'Varesalgskonto': Denne kolonne afhænger af betalingsmetoden. Værdien der beregnes her, hentes fra vinduet 'Systemmanager' > 'Ydelsesregistrering' > 'Opsætning' > Fanebladet 'Finans'. I sektionen 'Varesalgskonti' fremgår betalingsmetode med tilhørende varesalgskontonr. Navnet på sektionen hed tidligere 'Konti', men er ændret til det mere sigende navn 'Varesalgskonti'.
Der er derudover rettet en fejl i statistikudtrækket, hvor tillægsydelser ikke blev vist. |
Forløbsplansprojektets teknikgruppe har ændret måden hvorpå medicin håndteres i forløbsplanerne. I dag synkroniseres pausemarkeringer på medicin ikke til forløbsplanerne, når der hentes data ned fra FMK. Dette betyder i praksis, at pausemarkeret medicin, vil fremgå som en aktiv ordination på forløbsplansformularen. Dette giver risiko for fejl, også selvom lægen i forbindelse med en gennemgang af formularen vil kunne angive, at den pauserede medicin ikke skal vises på printet til patienten.
Dette ændres nu fra EG Clineas side, så der fremover - på pausemarkerede ordinationer - vil blive fremsendt følgende til Forløbsplansservicen: - pausemarkering (herunder start og slutdato for pause) sammen med den eksisterende information fra medicintabellen, og - oplysninger, om medicinen er fast eller PN
OBS! Denne ændring sker - indtil videre - kun i EG Clineas synkronisering til Forløbsplans-serveren. Pausering vil ikke blive synligt på forløbsplanerne, før PLSP opdaterer Forløbsplanssystemet, hvilket vil ske senere på året.
|
Pga. tilbagemeldinger fra kunder samt efter en dialog med PLO vedrørende alt for omfattende mængder af beslutningsstøtteadvarsler, er det nu muligt for den enkelte bruger at vælge, hvilke beslutningsstøttefaktorer, brugeren ønsker at anvende på sine patienters medicinkort.
Der er derfor - på oversigten 'Fælles Medicin Beslutningsstøtte' - i højrekliksmenuen på de enkelte beslutningsstøtteresultater tilføjet punktet 'Vis beslutningsstøttefaktor'. Dette punkt har derudover fået 3 underliggende valgmuligheder: 'Altid', 'Kun kontraindiceret' og 'Aldrig'. Som udgangspunkt er 'Altid' valgt, så beslutningsstøtteresultater med den pågældende beslutningsstøttefaktor altid vises på patienters medicinkort for den pågældende bruger (ved oprettelse/redigering af ordination, recept eller effektuering).
Vælges punktet 'Aldrig' på en beslutningsstøttefaktor, vil beslutningsstøtteresultater med denne beslutningsstøttefaktor ikke længere blive vist på patienters medicinkort for den pågældende bruger.
Vælger brugeren faktorvisning 'Kun kontraindiceret' på en beslutningsstøttefaktor, vil beslutningsstøtteresultater med denne beslutningsstøttefaktor kun blive vist på patienters medicinkort, hvis de er kontraindiceret, for den pågældende bruger.
Brugerens skjulte beslutningsstøttefaktorer vil blive vist i oversigten i Systemmanager > Medicin > Fælles Medicin Beslutningsstøtte > Ignorerede advarsler, hvor brugeren har mulighed for at slette valget af den skjulte beslutningsstøttefaktor.
Derudover er det nu muligt for brugere af typen 'Læge' at godkende beslutningsstøtte-advarsler i forbindelse med oprettelse/redigering af ordinationer. Godkendelsen sker , når der i forbindelse med oprettelse/redigering af ordinationen vælges 'Ja' til oversigten af beslutningsstøtteadvarsler i vinduet 'Fælles Medicin Beslutningsstøtte'. Beslutningsstøtte-advarsler vil herefter ikke blive vist som popup ved oprettelse af recepter/effektueringer på denne ordination for alle medarbejdere i klinikken og advarselsikonet i kolonnen 'Beslutningsstøtte' på medicinkortet vil også forsvinde.
Godkendte beslutningsstøtte-advarsler vil stadig blive vist ved valg af menupunkterne 'Vis beslutningsstøtte for ordinationen' eller 'Vis beslutningsstøtte for medicinkortet'. Her vil de være markeret med et grønt flueben som indikation for, at de er godkendt. Holdes pilen på det grønne flueben vises information om, hvilken bruger der har godkendt og hvornår.
Hvis en ordination med godkendte beslutningsstøtte-advarsler redigeres eller hvis der modtages nye data på patienten (f.eks. medicin, cave eller labværdier) til beregning af beslutningsstøtte, vil den godkendte beslutningsstøtte-advarsel blive nulstillet, og alle advarsler vises.
Hvis en beslutningsstøtteadvarsel er ignoreret af en læge (vises med grå skrift på oversigten over advarsler), vil denne advarsel ikke blive godkendt, når lægen godkender ordinationen. Derfor vil advarslen stadig blive vist for andre brugere.
Læs mere om rettelserne til Fælles Medicin Beslutningsstøtte i de nytilføjede undersektioner til Fælles Medicin Beslutningsstøtte: 'Fravalg af beslutningsstøttefaktorer' og 'Lægelig godkendelse af beslutningsstøtte-advarsler'
|
EG Clinea 21.3
Da udbyderne af dynamiske blanketter i fremtiden vil påbegynde sletning af gamle blanketter fra deres servere, er der lavet ændringer i måden EG Clinea synkroniserer blanketstatus når blanketmodulet åbnes. Tidligere har EG Clinea blot fulgt status på de enkelte blanketter, indtil de blev markeret som afsluttet af kommunen. Dette check udførtes dog først, når blanketmodulet blev åbnet, hvilket indebar en risiko for, at der kunne gå meget lang tid før det blev udført på den enkelte patient. Med den ændring, som udbyderne af dynamiske blanketter nu vil indføre, vil der derfor være risiko for, at blanketten er blevet slettet fra serveren og at check af status på blanketten dermed vil fejle.
For at undgå dette, vil EG Clinea nu kun tjekke status på blanketter, der har status "Hentet" og "Under udfyldning". Når blanketten er afsendt, vil status ikke blive tjekket yderligere. EG Clinea undgår derved at tjekke status på blanketter, der ikke findes mere. Det er - fra EG's side - afklaret, at det ikke er klinikkernes ansvar at følge en blankets status efter den er behandlet af klinikken og returneret.
Dette vil yderligere også løse de problemer, der nogle gange vil opstå, når en klinik skifter lokationsnummer og de gamle blanketter derved bliver utilgængelige.
OBS! Da der ikke vil blive tjekket for status efter blanketter er sendt, er det grønne fluebens-ikon, der blev brugt på afsluttede blanketter, blive ændret til at være samme ikon, som benyttes på "Sendt"-statussen. Dette sker for - i fremtiden - at undgå forvirring over, hvorfor ældre blanketter kunne have et andet ikon. |
Udbyderen af dynamiske blanketter; EG Kommuneinformation, har oplyst EG Healthcare om, at de gerne vil begynde at slette gamle dynamiske blanketter fra deres server.
Førend EG Kommuneinformation kan gøre dette, skal alle tidligere gamle dynamiske blanketter, som ikke ligger i EG Clinea-klinikkers system hentes ned til klinikkens EG Clinea.
Når klinikkens opdatering til 21.3 er sket, vil der blive startet en engangs-opgave i EDI-servicen på klinikkens EG Clinea. Denne service vil påbegynde hentning af alle dynamiske blanketter, der ikke allerede findes i klinikkens EG Clinea. Denne opgave vil blive udført for samtlige patienter, der er oprettet i klinikkens EG Clinea og på alle klinikkens aktive lokationsnumre.
Da denne opgave kommer til at tage en del tid, er servicen, der henter alle de gamle blanketter, lavet sådan, at den kun kører mellem kl. 18.00 og kl. 06.00, og at den kun henter blanketter for 10 patienter ad gangen, med et minuts mellemrum. Dette er gjort, for ikke at belaste serveren alt for meget indenfor normal arbejdstid. Skulle der ske fejl i forbindelse med hentningen af blanketter, så vil den enkelte patient - afhængigt af fejlen - blive lagt bagest i køen og servicen vil herefter forsøge at hente blanketterne på denne patient igen, når alle andre patienter er forsøgt.
Når alle dynamiske blanketter på klinikkens oprettede patienter enten er hentet succesfuldt ned eller fejlet helt, vil opgaven stoppe, og alle blanketter der oprettes på serveren derefter vil skulle hentes på sædvanlig vis, som klinikken ville gøre det normalt.
Opgaven vil køre for både EG KommuneInformations og for Forsikring & Pensions blanketservere.
Ovenstående opgave starter som sagt når klinikken er opdateret til EG Clinea version 21.3, men vil pga. tidsbegrænsningen strække sig over flere dage/uger, afhængig af mængden af patienter oprettet i klinikkens EG Clinea. Det er derfor muligt, at klinikken vil opleve at kunne åbne blanketmodulet på en patient den ene dag, hvor blanketmodulet er tomt, og åbne det samme modul på den samme patient igen næste dag, hvor der så er en masse tidligere blanketter i det. Det vil dog kun være blanketter som klinikken selv har udfyldt engang for længe siden og som bare ikke er konverteret fra et eventuelt tidligere lægesystem. |
I EG Clinea version 21.2 blev der tilføjet et nyt felt 'Varenr.' i EG Clineas Ydelsesmodul, som kunne benyttes til manuel indtastning af varenummer ved oprettelse og redigering af både grund- og tillægsydelser på fakturaer og e-fakturaer. Dette var til brug for nogle regioner, som havde fået nyt sagsstyringssystem. Denne løsning er i denne version af EG Clinea blevet udvidet, så varenummeret nu kan registreres på de enkelte ydelser i Systemmanager. Når dette er gjort, vil feltet 'Varenr.' automatisk blive udfyldt ved oprettelse og redigering af disse grund- og tillægsydelser på fakturaer i Ydelses-modulet. Feltet 'Varenr.' i Ydelsesmodulet kan der dog efterfølgende - manuelt - både rettes og slettes i, hvis dette ønskes. Den automatiske udfyldelse af feltet 'Varenr.' kan ske på følgende måder: - Ved manuel oprettelse af faktura, - Ved brug af kodeforkortelser samt - Ved automatisk oprettelse af ydelser i forbindelse med oprettelse af journalkontakt eller forløbskontakt.
I Menu > Systemmanager > Ydelsesregistrering > Ydelser er feltet 'Varenr.' tilføjet i vinduerne 'Indsæt ydelse' og 'Rediger ydelse'. Feltet 'Analog. kode' er flyttet ned på en ny linje efterfulgt af det nye felt 'Varenr.' Feltet 'Varenr.' understøtter både tal og bogstaver.
Der er desuden tilføjet en ny kolonne 'Varenr.' til oversigten over ydelser i Systemmanager, hvor varenummeret vises, hvis det er registreret på ydelsen. Den nye kolonne er som standard skjult, men kan tilvælges ved at højreklikke i kolonnenavnene og vælge punktet 'Vælg kolonner'. Udover tilvalg af kolonnen 'Varenr.', kan man nu også til- og fravælge kolonnerne 'Analogiseres til' og 'Finanskonto'.
Denne tilføjelse i EG Clinea er udviklet til ydelsesregistrering for alment praktiserende læger samt klinikker med og uden henvisningspligt. |
For at hjælpe brugeren med at blive opmærksom på, hvis der er påsat en deaktiveret kliniklæge, vil felt 'Kliniklæge' nu - udover at være udfyldt med navnet på den deaktiverede kliniklæge - også blive farvet med advarselsfarve, hvis den valgte kliniklæges bruger er deaktiveret eller hvis kliniklæge-brugeren tilhører en deaktiveret klinik i EG Clineas database.
Det er af EG Healthcare besluttet, at kliniklægen i feltet 'Kliniklæge' ikke fjernes automatisk, da det kan have relevans for, hvilken anden kliniklæge, der skal påsættes og for at der ikke sker ting i systemet som ikke er synligt for brugeren.
Hvis klinikken anvender valg af kontaktsygeplejerske, og denne bruger er inaktiv, vil samme funktionalitet være gældende, det vil sige, at feltet 'Kont. sygepl.' ligeledes vil være udfyldt med navn på den deaktiverede sygeplejerske samt være farvet med advarselsfarve. |
Advarsel i visse tilfælde, hvis 'Kliniklæge'-feltet ikke har en påsat kliniklæge
I forbindelse med lanceringen af EG Clinea version 20.3, blev der foretaget en ændring således, at alle klinikkens patienters kalenderaftaler ville blive uploadet til PLSP (ifm. Sundhedsstyrelsens projekt om 'Samlet Patientoverblik' samt til Min Læge App). Før version 20.3 var det nemlig kun aftaler på patienter, der var tilmeldt Min Læge-app der blev uploadet.
Indtil nu er data, der blev uploadet til PLSP gjort ud fra følgende 3 kriterier: 1.Ikke-multiklinik - dvs. et aktivt ydernummer i EG Clinea: Patientdata er sendt med dette ydernummer som afsender. 2.Multiklinik - dvs. flere aktive ydernumre i samme EG Clinea: Patientens egen læge blev sammenlignet med klinikkens aktive ydernumre, og ved et match blev patientdata sendt, med den klinik, som patientens egen læge er tilknyttet, som afsender. 3.Hvis der ikke blev fundet et match mellem patientens egen læge og de aktive ydernumre i klinikkens EG Clinea, ville patientdata blive sendt gentagende gange, en gang for hvert ydernummer i databasen. Da speciallæger nu også skal uploade deres patientaftaler til PLSP, som et led i ovenstående projekt 'Samlet Patientoverblik', har det været nødvendigt at tilføje et ekstra kriterie til afsendelse af patientdata. Dette skyldes, at patientens egen læge i ovenfor nævnte kriterie 2 - når der er tale om en speciallæge med flere aktive ydernumre - ikke vil matche de aktive speciallægeklinikkers ydernumre i databasen, hvilket vil resultere i, at patientdata altid vil blive sendt gentagende gange, en gang for hvert ydernummer som afsender. Upload af patientdata til PLSP, både for almen- og for speciallæger, vil derfor fremover benytte følgende 4 kriterier: 1.Ikke-multiklinik - dvs. et aktivt ydernummer i EG Clinea: Patientdata sendes med dette ydernummer som afsender. 2.Multiklinik - dvs. flere aktive ydernumre i samme EG Clinea: Patientens egen læge bliver sammenlignet med klinikkens aktive ydernumre, og ved et match bliver patientdata sendt, med den klinik, som patientens egen læge er tilknyttet, som afsender. 3.Hvis der ikke findes et match mellem patientens egen læge og de aktive ydernumre i klinikkens EG Clinea, tjekkes det, om der er valgt 'Kliniklæge' på patienten. Hvis dette er tilfældet, bliver det ydernummer, som kliniklægen tilhører, anvendt som afsender af patientdata. 4.Hvis der ikke er valgt kliniklæge på patienten, bliver patientdata sendt gentagende gange, en gang for hvert ydernummer i databasen. For at hjælpe klinikker med flere ydernumre i deres EG Clinea med at huske at vælge kliniklæge på deres patienter, vil der vises en besked om manglende kliniklæge, hvis der er tale om en multiklinik eller en sygehusafdeling. Beskeden vises også, såfremt en valgt kliniklæge er deaktiveret eller tilhører en deaktiveret klinik i databasen. I forbindelse med ovenstående beskeder vil felt 'Kliniklæge' også blive farvet med advarselsfarve. |
Hvis initialerne for et udleveringssted var oprettet på et inaktivt apotek, kunne det samme initial for udleveringssted ikke bruges på et nyt udleveringssted. Dette er nu rettet, så det er muligt at genbruge initialer for udleveringssteder. |
EG Clinea 21.2
I EG Clinea version 20.2 blev funktionen "Infopanel" introduceret. Indtil nu har indstillingerne for dette skulle foretages af EG Clinea-support. I denne version af EG Clinea bliver der dog åbnet op for disse indstillinger, så klinikken selv kan foretage indstilling/opsætning af Infopanelet i EG Clinea.
Indstillingerne til Infopanel kan findes to steder i Indstillinger, nemlig via Menu > Indstillinger > Kalender > Infopanel og via Menu > Indstillinger > Beskeder > Infopanel
Læs om brugen af Infopanel i EG Clinea i versionsbeskrivelsen til EG Clineas version 20.2. Denne versionsbeskrivelse kan findes under punktet "Tidligere versioner" |
Efter afstemning i brugergruppen er det nu gjort muligt - i EG Clineas kalender - at se tidspunkt for, hvornår en patient har kort kørt gennem kortlæser/ankomstterminal eller manuelt er blevet registreret ankommet af en bruger i EG Clinea.
Der er derfor tilføjet et ekstra felt til Infopanelet kaldet 'Ank.'. Dette felt vil nu være muligt at få vist i Infopanel i Kalender og vil vise ankomsttidspunktet for den kalenderaftale, som er markeret i kalenderen. Det nye felt kan anvendes på Infopanel i både den gamle og nye kalender. Feltet tilføjes til Infopanel i Kalender via EG Clineas indstillinger, som tilgås via Menu > Indstillinger. Skal ændringen foretages for hele klinikken på én gang, vælges i menuen 'Bruger', punktet 'Global'. Herefter markeres modulet 'Kalender' og i højre side af vinduet scrolles ned til overskriften 'Infopanel'. Der dobbeltklikkes i et af felterne med navnet 'Felt 1', 'Felt 2', 'Felt 3', 'Felt 4' osv. Fluebenet i 'Brug standardværdi' fjernes og i fald-ned-menuen vælges punktet 'Ankomsttidspunkt', hvorefter der klikkes OK og Indstillinger lukkes igen.
Feltet 'Ank.:' vil nu være tilføjet Infopanel i kalenderen (husk at lukke kalenderen og åbne den igen, såfremt den har været åben under ovenstående ændring i Indstillinger).
Ankomsttidspunkt kan kun påsættes Infopanelet i kalenderen og altså ikke i Infopanelet for hverken Kø eller Beskeder. |
Hvis en SMS-afsendelse fejler, vil teksten på det automatisk oprettede journalnotat nu være "SMS afsendelse fejlet".
Hvis afsendelsen fejler pga. ugyldigt mobilnummer udvides fejlteksten i journalen til "SMS afsendelse fejlet - Ugyldigt mobilnummer".
Vær opmærksom på, at klinikken fortsat vil modtage pop-up-beskeden "SMS afsendt" fra EG Clinea i det øjeblik en SMS afsendes. En eventuelt fejlet SMS vil derfor ikke poppe op i systemet, men udelukkende angives i det automatisk oprettede journalnotat. |
VKA-behandlinger involverer blodfortyndende medicin og består typisk af en opstartsfase, hvor patienten bliver optrappet med medicinen og herefter en fast ugentlig dosering, som patienten fremover skal følge. Der kan også være justeringsperioder, hvis patienten er i gang med en fast dosering, men skal have ændret den til en anden fast dosering. VKA-præparater har ATC-koderne B01AA03 og B01AA04, og ordinationer som oprettes med disse præparater, bliver automatisk til VKA-ordinationer i EG Clinea.
I forbindelse med nye krav til VKA-behandlinger, er der lavet følgende ændringer i medicinmodulet.
Ordinationsform: I forbindelse med oprettelse af nye ordinationer er rækkefølgen af visningen af vinduerne 'Vælg dosering' og 'Vælg indikation' byttet rundt, så indikation nu skal vælges før doseringen registreres. Dette er gjort, så brugeren kan slutte af med registrering af dosering, som godt kan tage noget tid, f.eks. for VKA-præparater. Dette er en generel ændring, og gælder således ikke kun for VKA-præparater men for alle typer af præparater, der ordineres i EG Clineas medicinmodul.
Ved oprettelse af en VKA-ordination vises formen 'Vælg dosering' dog ikke længere. I stedet åbnes automatisk formen 'Struktureret dosering'. Dog vil vinduet være bygget anderledes op når det vedrører VKA-ordinationer. Mere om denne opbygning senere i denne vejledning.
Hvis en VKA-ordination er oprettet med en dosering, som ikke lever op til VKA-kravene, bliver brugeren gjort opmærksom på det med en dialogboks når ordinationen forsøges gemt. Brugeren vil herefter få mulighed for at nulstille doseringen og oprette denne som en VKA-dosering.
Ved oprettelse af en recept på et VKA-præparat udfyldes doseringsfeltet med teksten 'Dosering efter skriftlig visning', da der er tale om en struktureret dosering uden kort tekst. Dog bliver feltet ikke farvet med advarselsfarve, når der er tale om et VKA-præparat. Det er dog fortsat muligt - manuelt - at ændre teksten i doseringsfeltet på recepten.
Doseringsform: Når formen 'Struktureret dosering' åbnes på en VKA-ordination, er der nu - i øverste højre hjørne - tilføjet checkboksen 'VKA dosering'. Denne er vinget af, hvis doseringen lever op til VKA-kravene eller hvis doseringen er blank. Hvis fluebenet fjernes, bliver den gamle doseringstype vist i stedet for.
Hvis doseringen ikke lever op til VKA-kravene, kan checkboksen vinges af, hvorefter doseringen ryddes og korrekt VKA-dosering kan oprettes.
Checkboksene 'Efter behov' og 'Juster ift. DD' fra det "normale" 'Struktureret doserings'-vindue er fjernet, da disse ikke benyttes på VKA-ordinationer.
Feltet 'Interval' er deaktiveret, da intervaller i doseringen nu bestemmes ud fra den valgte doseringstype.
I vinduet kan der vælges mellem 2 typer af perioder: 'Opstarts-/justeringsforløb uden gentagelse' og 'Fast ugeskema'. Typen 'Fast ugeskema' vil altid være forvalgt.
Ved valg af type 'Opstarts-/justeringsforløb uden gentagelse' udfyldes periodens startdato og slutdato altid med dags dato. Perioden kan dog rettes ved blot at ændre start- og slutdato. Vælges et 'Opstarts-/justeringsforløb', skal der angives en slutdato.
Antallet af dage i perioden mellem start- og slutdato, vil blive vist i feltet nedenfor med ugedag og dato samt et tilhørende doseringsfelt, som alle er forudfyldt med 0. Alle dage skal nu udfyldes med en dosering. Dage uden dosering skal udfyldes med et 0.
Feltet 'Ret dag' vil have en tæller, der svarer til det antal dage, der vises på oversigten.
Ved valg af type 'Fast ugeskema' vises alle ugens dage med hvert sit doseringsfelt, som alle er forudfyldt med 0. Felterne kan herefter tilrettes med korrekt dosering. Alle dage skal udfyldes, så dage uden dosering skal derfor udfyldes med et 0.
Periodens startdato udfyldes automatisk med dags dato, hvis ugeskema bliver oprettet som den første doseringsperiode (første linje i vinduet 'Perioder' øverst). Hvis 'Fast ugeskema' er en fortsættelse af en 'Opstarts-/justeringsperiode' (dvs. den anden doseringsperiode - anden linje i vinduet 'Perioder' øverst), så udfyldes startdatoen på det faste ugeskema automatisk med datoen dagen efter opstartsperioden slutter. Slutdato udfyldes med ordinationens slutdato, hvis ordinationen har en sådan.
Det er ikke muligt at oprette en periode af typen 'Fast ugeskema' uden at angive dosering på mindst en af ugedagene.
For begge typer gælder det, at der kun kan angives én dosering pr. dag, dvs. specialtegnene + og * m.fl. kan ikke anvendes. Doseringer med decimaler, f.eks. 0,5, kan fortsat anvendes.
Hvis der angives ugyldige tegn eller er et tomt doseringsfelt på opstart-/justeringsforløb vises en fejlbesked. Hvis der angives ugyldige tegn eller er et tomt doseringsfelt på fast ugeskema ændres værdien automatisk til 0.
Det er i EG Clinea kun muligt at oprette maksimalt 2 perioder på en VKA-dosering, og disse to må ikke være af samme type. Det er dog tilladt med flere perioder på FMK-online. En VKA-dosering med flere end 2 perioder kan dog vises og redigeres i EG Clinea.
Hvis der redigeres på en VKA-dosering, som har en startdato, der ligger tilbage i tiden, så ændres startdatoen automatisk til dags dato og der vises en advarsel vedrørende dette. Hvis VKA-doseringen også har en slutdato, så ændres denne tilsvarende i forhold til dags dato. Det er dog muligt efterfølgende at ændre startdatoen tilbage til før dags dato, hvis dette ønskes.
Lang doseringstekst: De steder i EG Clinea, hvor den lange doseringstekst vises, bliver det tjekket, om der er tale om en VKA-dosering. Hvis dette er tilfældet, så danner EG Clinea selv den lange doseringstekst. Hvis det ikke er en VKA-dosering, så vises teksten fra FMK-Online.
Hvis startdatoen på et ugeskema er sat til at være tilbage i tiden og slutdatoen er om mindre end en uge, vises de overskydende dage efter slutdatoen i en parentes i doseringens lange tekst.
Hvis start- og slutdato på et ugeskema ligger indenfor 1 uge, vises den lange doseringstekst på samme måde som ved et opstarts-/justeringsforløb, med både ugedage og datoer, da der på et så kort forløb ikke vil være tale om gentagelse af doseringer.
Kontroldatoer: Kontroldatoer for VKA-behandling kan nu registreres i EG Clinea i vinduet 'Opret ordination' og 'Ret ordination' via knappen 'Kontrol' i nederste venstre hjørne. Knappen 'Kontrol' vil dog kun være aktiv på ordinationer med VKA-præparater.
Dato for 'Kontrol udført' bliver automatisk udfyldt med dags dato, men det er muligt at ændre til en dato tilbage i tiden.
Dato for 'Kontrol planlagt' skal bruger selv udfylde. Hvis denne dato registreres til at være mere end 2 måneder fremme i tiden, skal datoen bekræftes af brugeren, før kontroldatoer kan gemmes.
En planlagt kontroldato må ikke ligge efter ordinationens slutdato.
Det er muligt at undlade at angive en planlagt kontroldato ved at afkrydse feltet 'Ikke relevant'.
Det er ikke muligt at oprette eller redigere en VKA-ordination uden at have taget stilling til kontroldatoer. Vinduet for kontroldato vil automatisk åbne i forbindelse med at brugeren gemmer VKA-ordinationen, hvis der ikke er registreret en kontroldato. I det tilfælde vil vinduet med kontroldatoer vises med en rød fejlbesked, hvor brugeren gøres opmærksom på den manglende registrering af kontroldato.
Medicinkortet generelt: Hvis der er tale om en VKA-ordination, vil teksten i kolonnerne 'Dosering' og 'Dos. slut' - på oversigten på medicinkortet - blive vist med rød skrift og en tilhørende tekst når pilen holdes ovenpå teksten i kolonnen, hvis doserings-slutdatoen på denne VKA-ordination ligger før ordinationens slutdato. Desuden vil det stå som en bemærkning i den lange tekst på doseringsformen, at doseringen ikke fortsætter.
På medicinkortet - i kolonnen 'Kontrol' - vises endvidere et ikon vedrørende kontroldato med det velkendte dokument-ikon. Hvis datoen for planlagt kontroldato er overskredet, vises et orange udråbstegn i kolonnen 'Kontrol'. Når pilen holdes ovenpå en af ikonerne vil der dukke en mere beskrivende tekst op for disse kontroldatoer. |
Da REFHOST er blevet erstattet af DNHF er alle REFHOST funktionaliteter i EG Clinea fjernet. Ændringerne gælder følgende steder:
- REFHOST er fjernet fra Links. - Feltet 'REFHOST' under de oprettede brugere i klinikken er fjernet (Systemmanager > System > Brugere), og - I adresselisten er samtlige REF-initialer erstattet med DNHF. |
Udvidede diagnosekode-funktioner i Sendte svar
For at EG Clinea kan blive godkendt til privathospitaler, kræves det, at EG Clinea opfylder nogle krav fra MedCom. Et af disse krav var, at korrespondancer afsendt fra EG Clinea skal kunne understøtte flere diagnoser. Der er derfor - i 'Sendte svar'-modulet - foretaget ændringer og tilføjet nye funktionaliteter. Disse ændringerne er gældende for diagnosetyperne SKS, LPC, ICPC og ICD-10.
I 'Sendte svar'-modulet for typerne "Speciallægeepikrise", "Udskrivningsepikrise" og "Ambulant epikrise" er der to felter til diagnose og andre procedurer. Feltet "Aktion" som indeholder hoveddiagnosen samt feltet "Andre diagnoser, operationer og undersøgelser", som indeholder alt andet. Begge disse felter er der lavet ændringer til i form af nye tilføjede funktionaliteter og ændringer af teksten i højrekliksmenuen.
Feltet "Aktion" er nu udvidet med en ekstra linje, så der nu er plads til, at vise anden-diagnoser. Der kan i alt tilføjes 6 diagnoser til dette felt: 1 hoveddiagnose af typen "A" som altid vil stå øverst og 5 andre diagnoser af typen "+".
Feltet "Andre diagnoser, operationer og undersøgelser" kan nu indeholde op til 50 diagnoser.
Højrekliksmenuen i de to felter er - som nævnt - også ændret, så menuen nu ser ud på følgende måde:
'Aktion'-feltet:
Andre diagnoser, operationer og undersøgelser:
Menupunkterne "Ny uspecificeret tillæg" i "Aktion"-feltet og "Ny anden" under "Andre diagnoser"-feltet, kan kun anvendes ved brug af diagnosetyperne SKS og LPR
Ved oprettelse af lægebrev (Alt+æ) fra journalmodulet, er det ændret, sådan at det ikke kun er hoveddiagnosen, der flyttes med over i lægebrevet, men også de understøttende diagnoser. Hvis en patient f.eks. har en hoveddiagnose og derudover 7 diagnoser af typen + (uspecificeret tillæg) og de alle er forbundet til hinanden flyttes 5 af disse uspecificerede tillæg op i feltet "Aktion" og de resterende 2 uspecificerede tillæg vil blive placeret i feltet "Andre diagnoser, operationer og undersøgelser".
Hvis en patient skal opereres eller igennem en procedure, er der derudover nu også mulighed for at angive en dato. Dette er dog kun gældende for diagnosetyperne SKS og LPR på typerne P og D. Hvis der højreklikkes på diagnosen, vælges "Ret (F2)" og dermed vil man kunne angive en dato. Hvis man vælger at kopiere en besked, hvor der er angivet en dato på diagnoserne P eller D vil datoen ikke kopiers med over, men sat til default. |
EG Clineas DataTransfer-system står for håndteringen af integrationer på EG Clinea Online-miljøet. Opdateringen af DataTransfer-klienten betyder, at klinikker, der kører på EG Clinea Online nu vil kunne:
- Benytte funktionen 'Quicksupport' direkte fra EG Clinea når der tastes ALT+F1 - Benytte funktionen 'Video venteværelse' direkte fra EG Clinea via Menu > Links
Vær dog opmærksom på, at selv om den opdaterede DataTransfer-klient er en del af denne opdatering, så bliver den IKKE automatisk installeret på de lokale maskiner. Opdateringen af klienterne vil komme til at ske løbende efter udsendelsen af denne EG Clinea-opdatering. |
Nogle regioner har fået nyt sagsstyringssystem til at læse og håndtere elektroniske fakturaer, som EG Clinea-klinikker sender til dem.
Dette har skabt udfordringer, da de data EG Clinea sender i feltet, som systemet læser, er ydelseskode. Dette er dog ikke de data, regionerne ønsker. Der er derfor tilføjet det nye felt, "Varenr.", i EG Clineas Ydelses-modul. Feltet vil være der både ved oprettelse og ved redigering af grund- og tillægsydelser. Det nye felt understøtter både tal og bogstaver og er placeret til højre for feltet 'Analog. kode'.
Hvis "Varenr." feltet er udfyldt, vil det indtastede i dette felt erstatte ydelseskode på fakturaudskriften og e-fakturaen.
Bemærk! Dette er en manuel løsning og data skal derfor indtastes manuelt i feltet i EG Clineas Ydelsesmodul, hver gang der er behov for at benytte 'Varenr.' Denne løsning vil blive udvidet i EG Clinea release 21.3, hvor det vil blive muligt at opsætte 'Varenr. på de enkelte ydelser i Systemmanager og herefter automatisk vil blive udfyldt når ydelsen kodes i EG Clineas Ydelsesmodul. |
EG Clinea 21.1
Vaccinationsmodulet i EG Clinea er certificeret til DDV version 1.4.0.E1, hvorfor en række ændringer er implementeret.
•Oprettes en ny eller tidligere vaccination på vaccinationskortet, vil systemet tjekke for om samme vaccination er oprettet som en planlagt vaccination, eller er del af et planlagt vaccinationsforløb. •Slettes en planlagt vaccination, slettes et planlagt vaccinationsforløb eller fravælges et vaccinationsforløb skal fremadrettet angives en årsag hertil (Planlagt, Effektueret, Fejlregistrering, Slettet på borgers anmodning, Slettet af lægefaglige årsager).
En ny knap 'Påmindelser' er tilføjet vaccinationsmodulet, som anvendes til at registrere fravalg af de påmindelser, som ellers automatisk bliver sendt i forbindelse med tilmelding til børnevaccinationsprogrammet til patienten selv, hvis patienten er over 15 år eller til forældre/værge. Genvejen til 'Påmindelser', der åbner skærmbilledet 'Påmindelsesfravalg' er <Alt+P>. Ved oprettelse af nyt påmindelsesfravalg vises en liste over patientens relationer i EG Clinea (forældre/værge) og patienten selv. Forældre/værge fremgår kun, hvis patienten er under 15 år. Et påmindelsesfravalg kan efterfølgende slettes. Er der registreret påmindelsesfravalg bliver knappen farvemarkeret. Ved visning af 'Påmindelser' vil der i det tilfælde blive vist en liste over den eller de personer, der har fravalgt påmindelser. I 'Påmindelsesfravalg' er det muligt at få vist detaljer til påmindelsesfravalget med <F9>, hvor det fremgår, hvilken relation der er fravalgt påmindelse, samt hvem der har registreret fravalget i EG Clinea.
I 'Fravalg' fremgår en oversigt over fravalgte forløb/programmer, hvor der nu også vises en kolonne med oplysninger om, hvem der har registreret fravalget i form af navn og organisation. Samtidig vil en kolonne med årsagen til fravalget fremgå. Bemærk! Årsag er på nuværende tidspunkt ikke synlig, da det afventer tredjepart understøtter funktionen. I 'Fravalg' er det ligeledes nu muligt at få vist detaljer med <F9>.
De to kolonner 'Effektueret af' og 'Planlagt af' på henholdsvis vaccinationskortet og i Planlagte vaccinationer fremgår fremadrettet navn og organisation på brugeren, når begge informationer findes. På vaccinationskortet er kolonnerne 'Dosering' og 'Effektueret af' som standard synlige, og det er ikke længere muligt at fravælge kolonnerne 'Dato', 'Vaccine', 'Forebyggelse imod' og 'Troværdighed'. I Planlagte Vaccinationer er det ikke længere muligt at fravælge kolonnerne 'Vaccine' og 'Senest'. Samtidig er kolonnerne 'S' og 'P' ændret til henholdsvis 'Status' og 'Privatmarkering' på såvel vaccinationskortet som i Planlagte vaccinationer.
I forbindelse med implementering af DDV 1.4.0.E1 er der ligeledes lavet følgende: •Hvis en bruger prøver at åbne et vaccinationskort, som en anden bruger allerede har åbent, vises besked, om vaccinationskortet skal låses op. Vælges 'Nej' vil vaccinationskortet være låst, men det vil fortsat være muligt at scrolle på såvel vaccinationskortet som på planlagte vaccinationer. Det vil også være muligt at få vist oplysninger om vaccinationer. 'Vis detaljer', 'Vis slettede' og 'Vis gamle' vil også være aktive. Det vil desuden være muligt at oprette bivirkningsindberetning. •Ved valg af 'Vis tidligere version' på en vaccination kan der fremadrettet på en liste vælges mellem tidligere versioner ud fra ændringsdato i stedet for versionsnummer. Hvis der kun findes en tidligere version, vil listen ikke fremkomme, og den tidligere version vil blive vist. På oversigten 'Vis tidligere version – vaccination' er tilføjet knapperne 'Forrige' og 'Næste', som anvendes til at bladre frem og tilbage mellem alle de versioner, der findes af vaccinationen. •Ved valg af 'Vis tidligere version' vises nu både den valgte version og den nyeste version ved siden af hinanden, hvorved det bliver nemmere at sammenligne. Forskelle mellem versionerne vises stadig med rød skrift på den tidligere version. Bemærk! Samme ændring er lavet i Medicin modulet. •Oprettes en ny vaccination, som allerede findes som en del af et planlagt børnevaccinationsprogram, vil den oprettede vaccination automatisk blive en del af børnevaccinationsprogrammet. Den tilsvarende planlagte vaccination bliver da slettet fra børnevaccinationsprogrammet. •Tidligere skulle en fejlet vaccination (effektueret eller planlagt) slettes ved hjælp af 'Slet'. Gældende for fejlede vaccinationer er, at det fremadrettet er muligt at vælge 'Fortryd ændring', som kan anvendes til at fjerne fejlen og hente vaccinationen fra DDV igen, hvorved vaccinationen nulstilles. Er der tale om en ny vaccination, vil denne blive slettet, mens en eksisterende vaccination vil få vist den seneste version. 'Slet' skal dermed fremadrettet kun bruges til at slette vaccinationen. |
Vis pakkeinformation til henvisning
Ved oprettelse af henvisningstyperne 'Dynamisk henvisning', 'Billeddiagnostisk henvisning' og 'Sygehushenvisning' er det nu muligt at få vist pakkeinformation med genvejen <Alt+S> eller ved at vælge knappen <Vis info>. Udover oprettelse er det ligeledes muligt at få vist pakkeinformationen ved redigering af en henvisning, ved visning af afsendt henvisning og i tilfælde af låst henvisning. |
Ændring af term (røntgen er ændret til billeddiagnostisk)
Røntgenhenvisning omfatter også scanninger, hvorfor termen er ændret til Billeddiagnostisk henvisning i modulet Henvisning. Samtidig er termen ændret andre steder relateret til henvisningstypen i EG Clinea, som fx i Modtagne Svar hvor det fremadrettet hedder billeddiagnostisk epikrise, mens type i Opfølgning nu hedder billeddiagnostisk. I Indstillinger er termen ligeledes ændret. |
Synliggørelse af genveje i kalenderens hjælpelinje og i højreklik menuen samt ændring til genvej
I kalenderen er nedennævnte genveje nu synlige i hjælpelinje og højreklik menuen under punktet 'Status'. <Alt+N> gælder for 'Næste status', mens <Alt+B> erstattes af <Alt+R> og gælder for 'Forrige status'.
Bemærk! Gælder kun den nye kalender. |
Ulæste interne beskeder vises ved login i EG Clinea
Fremadrettet vil ulæste interne beskeder automatisk fremkomme nederst til højre ved log ind i EG Clinea. Beskeden vil fremkomme ved næste log ind i EG Clinea, hvis beskeden ikke er markeret læst. Indstillinger gældende for interne beskeder omfatter også de ulæste interne beskeder (Indstillinger -> Beskeder -> Interne beskeder). |
Ændring til åbning af EG Clinea
Ved åbning af EG Clinea fremkommer nu en 'Launcher', som er med til at sikre de nyeste filer anvendes. Det er udelukkende relateret til EG Clinea programmerne. Når processen er færdig, vil det hidtil kendte EG Clinea log ind skærmbillede fremkomme efterfølgende.
I forbindelse med ændringen kan der være tilfælde, hvor det er nødvendigt at oprette nye fastgjorte genveje til EG Clinea.
|
Efter beslutning fra PLO vil alle negative COVID-19 labsvar automatisk arkiveres fra Indbakken i EG Clineas Beskedmodul. Dermed vil det kun være de positive COVID-19 labsvar, som klinikken fremover skal håndtere.
Negative COVID-19 labsvar slettes automatisk fra Indbakken og bliver placeret i Slettet i Beskedmodulet. Sletningen foregår ved, at alle COVID-19 svar fortsat sendes til Indbakke, hvorefter EG Clinea sender en forespørgsel til en webservice hos PLSP med rekvisitionsnummeret på det modtagne svar om, hvorvidt svaret er negativt. Hvis dette er tilfældet, slettes svaret automatisk fra Indbakke og placeres i Slettet i Beskedmodulet. Her kan de negative svar efterfølgende tjekkes, hvis dette ønskes. Alle andre svar end negative COVID-19 svar, bliver stadig liggende i Indbakke. Det er - ganske kortvarigt - muligt, at se de negative COVID-19 svar i Indbakke, inden svar på forespørgslen til PLSP returneres, og svarene flyttes til Slettet. |
Hvis planlagte COVID-19 vacciner effektueres i den forkerte rækkefølge, vil dette skabe problemer i forhold til bookingsystemet, der anvendes til at bestille tid til vaccination. Hvis den sidste vaccination i forløbet er blevet effektueret før den første, tror bookingsystemet, at patienten har fået begge vaccinationer, og der kan derfor ikke bestilles tid til den anden. Derfor er der nu tilføjet en advarsel i Vaccinationsmodulet i EG Clinea, som kommer frem, når man forsøger at effektuere en planlagt vaccination, der tilhører et forløb og denne vaccination ikke er den første ikke-effektuerede vaccination i forløbet. Advarslen vises før effektueringsvinduet åbnes og advarer om, at man forsøger at effektuere vaccinationen udenfor den normale rækkefølge, og at der findes anbefalede vaccinationer tidligere i forløbet, som bør effektueres før den valgte. |
Der er tilføjet et nyt systemlink til eSundhed, som er placeret under Menu --> Links. Navnet på linket er 'eSundhed' og skal anvendes for at tilgå Ordiprax+ |
EG Clinea 20.3
Ny fane til visning af 'Rekvisition' ved spring fra Beskeder på modtaget laboratoriesvar
Som del af MedCom projektet Intelligent Indbakke (Digital almen praksis) har EG Healthcare i samarbejde med en brugergruppe set på optimering af beslutningsstøtte ved modtagne laboratoriesvar.
Ved valg af 'Gå til' <Enter> på laboratoriesvar i Beskeder, vil Laboratorietal som hidtil åbne, men fremover vil en ny fane 'Rekvisition' have fokus ved åbning af Laboratorietal. Fanen vil vise prøver fra det valgte laboratoriesvar med tidligere modtaget prøveværdier. Dette for at give bedre mulighed for let at kunne danne sig overblik over, hvordan et nyt svar passer ind i udviklingen af tidligere svar.
En forudsætning er, at indstillingen Beskeder -> Spring -> Laboratorietal står til 'Laboratorietal'.
Bemærk! Da der er lukket ned for WebReqs rekvisitionsservice er det kun muligt at få vist de prøver, der allerede er modtaget svar på fra samme rekvisition. De prøver, der ikke er modtaget på, vil ikke fremgå, da vi ikke længere kan vise, hvad der er bestilt hos WebReq.
Ved valg af 'Gå til' <Enter> på laboratoriesvar i Opfølgning, vil Laboratorietal som hidtil åbne og ligeledes med fokus på den nye fane 'Rekvisition'.
Åbnes Laboratorietal uden brug af 'Gå til' fra Beskeder eller Opfølgning, vil fanen 'Rekvisition' ikke fremgå. |
Samlet visning af modtagne laboratoriesvar
Som del af MedCom projektet Intelligent Indbakke (Digital almen praksis) har EG Healthcare i samarbejde med en brugergruppe set på optimering af overblik over den samlede rekvisition for laboratoriesvar og eventuelle udeståender.
I Beskeder er der fremadrettet en samlet visning af de modtagne laboratoriesvar fra en rekvisition i indbakken. Når et laboratoriesvar bliver automatisk overført, vil nye prøver som hidtil blive vist på svaret, men derudover vil eventuelle allerede modtagede prøveværdier fra samme rekvisition blive vist på laboratoriesvaret.
•Nye prøveværdier vil være markeret med fed skrift samt og vil være placeret øverst i rækken af prøver. •Prøver, der ligger udenfor grænseværdierne, vil være markeret med rød skrift. •Tidligere prøveværdier fra samme rekvisition vil have almindelig skrift og være placeret nederst i rækken af prøver.
Når et laboratoriesvar indlæses, hvor der i forvejen findes et tidligere laboratoriesvar i indbakken med samme CPR-nr. og samme rekvisitionsnummer, vil det tidligere laboratoriesvar blive flyttet til 'Slettet', hvor de vil fremgå. Derved vil der fremadrettet kun fremkomme ét laboratoriesvar med samme CPR-nr. og samme rekvisitionsnummer i Indbakken indeholdende en samlet og opdateret visning.
Bemærk! Samlet visning er udelukkende mulig på laboratoriesvar, som overføres automatisk, og ikke hvis de overføres manuelt i Beskeder. Derved vil det ikke være muligt på laboratoriesvar på patienter med erstatningscpr-nr. eksempelvis. |
Forløbsplan for hjerteforløb understøttes
EG Clinea er certificeret af MedCom til at understøtte forløbsplan for hjerteforløb.
Funktionsmæssigt er hjerteforløb lig Diabetes og KOL forløb. Klinikken skal også for hjerteforløb tilmeldes i Systemmanager for at kunne benytte hjerteforløb. I Systemmanager er det muligt at få vist en liste over patienter med hjerteforløb. Relevante koder over hvilke data, der sendes med for hjerteforløb, fremgår ligeledes i Systemmanager. Ligesom ved de andre forløbsplaner sendes al patientens medicin til FLP-serveren.
Forudsætninger for at patienten bliver tilmeldt for hjerteforløb er, at patienten skal være fyldt 18 år, skal have egen læge i klinikken, art på Patienthovedet skal være 'Egen', og der skal være kodet en af diagnoserne K86, K87, K74 eller K76 efter patienten er fyldt 18 år. |
Der er generelt lavet følgende rettelser til FLP i EG Clinea:
•For kronikerpatienter gælder det nu, når der kodes en ydelseskode, sendes både ydelseskoden og kronikerydelsen til FLP. Denne ekstra oplysning om kronikerydelsen vil blive anvendt til statistik for kronikerpatienter.
•Hvis der på en forløbsplan blev indtastet værdier i 'Individuelle mål' med tegnene < eller >, blev kun værdierne og ikke tegnene < og > overført til Laboratorietal i EG Clinea. Nu vises værdierne i EG Clinea med foranstillet < eller >.
•Hvis der kodes en diagnose, som aktiverer forløbsplan på patienten, så bliver der nu samtidig tjekket, om patienten har andre tidligere registrerede diagnoser, der også aktiverer en forløbsplan, og patienten tilmeldes herefter til de eventuelle relevante forløbsplaner. |
Henvisningsdiagnose obligatorisk ved afsendelse af røntgenhenvisning
Fremadrettet understøttes MedCom kravet om, at henvisningsdiagnose er obligatorisk ved afsendelse af røntgenhenvisning. |
•Fremadrettet bliver forløbsdiagnoser altid sat på som bidiagnoser ved oprettelse af en henvisning. •Fremadrettet vil der blive vist mere end én pårørende, hvis det er medsendt. |
Ændring til modtagelse af revideret speciallægeepikrise
MedCom krav til modtagelse af reviderede speciallæge epikriser understøttes i forlængelse af "Anbefaling om opfølgning hos egen læge", som tidligere er implementeret i andre lægebreve.
Prioritet på speciallægeepikrise kan være 'Rutine' eller 'blank'. I EG Clinea vil epikrisen blive markeret med et grønt udråbstegn i Beskeder og Modtagne Svar.
Ved modtagelse af kopisvar, hvor klinikken selv står som kopimodtager, vil der i EG Clinea fremover være en ekstra tekst i den modtagne epikrise, som netop gør opmærksom på, at det modtagne svar er et kopisvar. Derudover vil der i alle lægebreve fremover blive vist alle pårørende i stedet for én pårørende, hvis mere end én pårørende er medsendt i lægebrevet. |
Vis relateret henvisning eller lægebrev
Foranlediget af MedCom krav om understøttelse af reference mellem forsendelser med samme forløbsnummer, er der i EG Clinea nu tilføjet en generel funktion, hvor der kan blive vist relaterede henvisninger og lægebreve. Derved er det eksempelvis muligt fra et modtaget afslutningsnotat at få vist den henvisning, som blev sendt til den akutte kommunefunktion forudsat forløbsnummeret er det samme.
I såvel Modtagne Svar som Henvisning kan der nemt blive vist relateret henvisning/lægebrev ved brug af <Shift+F3>. |
Ved sygesikringsafregning bliver der som hidtil sendt, om patienten har anvendt sit sundhedskort ved konsultation uafhængigt af om der er eller ikke er henvisningspligt.
Derudover gælder det, at ved oprettelse af ydelser vil det fremover ikke være muligt manuelt at ændre kortregistreringen til 'Anvendt sundhedskort' medmindre patienten har kørt et sundhedskort succesfuldt igennem ankomstterminalen eller kortlæseren den pågældende dag. Samtidig gælder det ved redigering af en ydelse, at 'Anvendt sundhedskort' skal være valgt i forvejen for igen at kunne vælges. Har patienten sit sundhedskort, som af en grund ikke vil indlæses, skal der fremadrettet vælges 'Defekt kort / systemnedbrud'. |
Kundenummer er tilføjet i 'Om' <Alt+F1>
Ved kontakt til EG Healthcare Support er der ofte brug for at kende klinikkens kundenummer. Kundenummer er tilføjet i skærmbilledet 'Om' <Alt+F1>' og kan nemt fremfindes. Derudover er kundenummeret også tilføjet i skærmbilledet til 'Klinik' ved valg af Systemmanager -> System -> Klinik. |
Ændring til autogenereret kontakt i Journal ved indlæsning af fil via Media
Ved oprettelse af autogenereret kontakt i Journalen ved indlæsning af fil via Media vil navnet på journalkontakten fremadrettet være 'Media indlæst' uanset om den indlæste fil er et billede, en video eller et dokument. Samtidig vil journalkontakten indeholde en overskrift og angive filtype på den indlæste fil.
Indlæses fil via MediaTransfer eller MediaCapture vil det være tilsvarende.
Bemærk! Oprettelse af autogenereret kontakt i Journalen ved indlæsning af fil via Media er en indstilling, som kan sættes af EG Healthcare Support. |
Indstillingen 'Graviditetstype' er fjernet
Svangerskabslængde på Patienthovedet udregnes fremadrettet altid i uger+dage uanset længden på svangerskabet. Derved er indstillingen 'Graviditetstype' fjernet under Patient -> Generelt. |
Ændring til genveje ved stillingtagen til graviditet på røntgenhenvisning
Genveje ved stillingtagen til graviditet er ændret på røntgenhenvisning. Tidligere var genvejen til 'Ikke relevant' <Alt+R>, som fremadrettet nu er genvejen til 'Ikke gravid'.
De nye og gældende genveje er: •'Ikke gravid' <Alt+R> •'Ikke relevant' <Alt+L>
Andre genveje i røntgenhenvisning er som de hidtil har været. |
Fremadrettet skal der vælges mellem Indlæs eller Vis i forbindelse med Custo integrationer: •Custo ABPM •Custo EKG •Custo Spirometri
Samtidig er det nu muligt at indlæse PDF-fil, hvis der i GDT-filens indhold peges på PDF-filen. PDF-filen bliver indlæst i Media, hvor den kan vises under fanebladet 'Dokumenter'. I den forbindelse er lavet en ny indstilling, som er sat til at kunne indlæse PDF-fil som standard. Ønskes denne ændret, skal EG Healthcare Support kontaktes. |
Ændring til opstart af EG Clinea programmer
Af sikkerhedshensyn er der ændret i måden EG Clinea programmer opstartes. Det betyder, at tidligere benyttede programgenveje med parametre ikke vil virke længere. |
'Patienterstatning' blanketter kan opleves at have fået ændret navn, hvilket skyldes ønske om ensartethed i blanketnavnene. |
Da alle klinikker er skiftet over og har været på den nye Patientportal i længere tid, er det ikke længere muligt ved første login at logge på den nye Patientportal med den adgangskode, som blev brugt til at logge på Clinea Patientportalen - skulle nogle patienter endnu ikke have været logget på den nye Patientportal. |
Tilføjelse af ekstra sikkerhedskontrol ved log ind i Patientportalen
Sikkerhedsmæssigt udføres et ekstra kontrol ved log ind på Patientportalen. I tilfælde af uoverensstemmelser vil patientens oprettelse/tilknytning til klinikken i Patientportalen blive krævet på ny, enten i form af patienten opretter sig eller ved kontakt til klinikken, som manuelt opretter Patientportal log ind til patienten. |
Foranlediget af Sundhedsdatastyrelsens projekt "Samlet Patientoverblik" omhandlende tværgående viden om patienters aftaler, skal klinikker (alment praktiserende læger) uploade alle klinikkens patientaftaler, så de kan ses på tværs i sundhedsvæsenet. Fremadrettet vil alle klinikkens patienters aftaler blive uploadet til PLSP, som er den instans, der står for videreformidling til relevante parter. Tidligere har vi kun uploadet aftaler på patienter, der var tilmeldt Min Læge-app'en. Der vil som hidtil ikke blive delt aftaletyper, der i EG Clinea er markeret "Skjul for patient". Samtidig vil patienter, som ikke er tilmeldt Min Læge app'en kun få delt aftaler fremadrettet og ikke historiske tider. |
Forløbsplaner godkendes automatisk
Foranlediget af PLO's beslutning, vil en forløbsplan ikke fremadrettet skulle manuelt godkendes i EG Clineas udbakke, da EG Clinea i fremtiden vil benytte FLP-hjemmesidens status for forløbsplanen i forhold til, om denne er klar til at blive sendt til Sundhedsmappe.dk. EG Clinea sikrer, at eventuelle ikke godkendte forløbsplaner i udbakken bliver opdateret til samme status som på FLP-serveren. |
Henvisningshotellet (RefHost) erstattes af Den Nationale Henvisningsformidling (DNHF). Alle henvisningstyper vil være implementeret i DNHF ved udgangen af januar 2021, hvorfor RefHost fortsat skal anvendes indtil andet udmeldes.
Ligesom det er kendt for RefHost gælder det, at der i Menu -> Links er oprettet et link til DNHF. Hvis en patient er fremsøgt i EG Clinea, når linket vælges, vil patientens CPR-nr. blive overført til DNHF. Værk opmærksom på, at der ikke som ved RefHost er særskilt adgangskode, men i stedet anvendes medarbejderens digitale signatur fremadrettet, hvorfor et gyldigt medarbejdercertifikat er påkrævet. Adgangen er gældende i ca. 8 timer. Læs eventuelt mere om digital signatur her. |
Ændringer til bivirkningsindberetning
Foranlediget af Lægemiddelstyrelsen er forskellige ændringer til bivirkningsindberetning implementeret i EG Clinea.
Ved oprettelse af en bivirkning i skærmbilledet 'Bivirkning' vil status 'Ikke ophørt' ikke længere være forudvalgt. Samtidig er der nu genveje til samtlige status; •'Ikke ophørt' har genvejen <Alt+I> •'Ophørt' har genvejen <Alt+H> •'Ophørt med følger' har genvejen <Alt+Ø> •'Aftagende' har genvejen <Alt+F> •'Dødelig' har genvejen <Alt+D> •'Ved ikke' har genvejen <Alt+V>
Ved valg af status 'Dødelig' skal 'Konsekvens(er) af bivirkning' være angivet til 'Død som følge af bivirkningen'.
Ved udfyldelse af selve bivirkningsindberetningen i skærmbilledet 'Bivirkningsindberetning' er der ændring i tekster og ændring til visse markeringsmuligheder; •'Hospitalsindlæggelse' er ændret til 'Indlæggelse eller forlængelse af indlæggelse' og har fremadrettet genvejen <Alt+I> •'Invaliditet eller væsentlig funktionsnedsættelse' er ændret til 'Vedvarende eller betydelig invaliditet eller uarbejdsdygtighed' og har fremadrettet genvejen <Alt+U> •'Død' er ændret til 'Død som følge af bivirkningen'
Ved mistanke om bivirkning grundet substitution eller interaktion mellem præparater er det nu muligt at vælge 'Substitution' eller 'Interaktion' og i det tilhørende felt uddybe med beskrivelse af valget.
Gældende for oversigten i Medicin fanebladet er; •Alle præparater kan redigeres og ikke kun manuelt oprettede præparater. Sletning af præparat er fortsat kun muligt på manuelt oprettede præparater. •Præparater, der er markeret 'Mistænkt' og 'Samtidig', bliver automatisk tilvalgt listen og ikke kun 'Mistænkt'. Præparater, der er markeret 'Historisk' kan fortsat tilvælges manuelt. •Slettede ordinationer og vaccinationer vil ikke længere blive vist på listen over præparater. • Ved skift af relevans fra 'Historisk'/'Samtidig' til 'Mistænkt' vil der i tilfælde af effektueringer med forskellige præparater fremkomme en liste, hvorfra det mistænkte præparat skal vælges. Er der kun en effektuering med andet præparat end ordinationen, vælges automatisk og præparat udskiftes i listen over præparater. Forefindes ingen effektueringer på den valgte ordination, udskiftes præparatet ikke. •Styrke er nu del af præparatnavn.
•Når bivirkningsindberetningen oprettes via en effektuering, og når der manuelt tilføjes et fritekstpræparat til listen over præparater på fanebladet til Medicin, vil et skifte fra 'Historisk'/'Samtidig' til 'Mistænkt' på præparatet fremkalde skærmbileddet 'Handling pga. bivirkning' til angivelse af 'Behandlingsstatus' (Seponeret, Dosis nedsat, Dosis forøget, Dosis uændret, Ukendt, Ikke relevant).
En ændring til afsendelse er, at bivirkningsindberetninger med fejl i filen, fremadrettet ikke vil blive sendt direkte til webservicen, der vil i stedet blive vist en fejlmeddelelse. Derudover vil det fremadrettet være den valgte ansvarlige, som medsendes indberetningen. Oprettelse af bivirkningsindberetning forudsætter ansvarlig er valgt.
Derudover er der ændringer, der har resulteret i følgende; •Angivelse af svangerskab skal ikke indberettes, hvorfor feltet er fjernet. •Kolonnen 'Yderligere information' på fanebladet til Medicin er fjernet. •Præparaters indholdsstoffer skal ikke indberettes, hvorfor de ikke medsendes længere.
Se videoer til bivirkningsindberetning fra henholdsvis Medicin og Vaccination. |
EG Clinea 20.2
Annullering af åbne recepter ved ny recept på eksisterende ordination
Ved oprettelse af ny recept på en eksisterende ordination, hvor der i forvejen findes en eller flere åbne recepter, fremkommer dialogen 'Der findes en eller flere uafsluttede recepter på ordinationen. Skal recepterne annulleres?'. Dette uafhængigt af om der redigeres på ordinationen.
I forbindelse med brugergruppe afstemningen var ovenstående næsthøjeste ønske til EG Clinea. |
Ved medicinsøgning i 'Vælg præparat' er der nu 2 søgefelter. Det første felt søger i kolonnerne 'Præparat', 'Styrke', og 'Form', mens det andet felt søger i kolonnerne 'ATC', 'ATC kode' og 'Producent'. De to søgefelter kan søges i enkeltvis eller i en kombination af de to felter. Den optimerede søgning er implementeret i såvel vælg præparat fra takst, vælg præparat frihandel og vælg præparat egne. |
Oversigten over danske postnumre i EG Clinea sikres automatisk opdateret i forbindelse med CPR-opslag, hvor et postnummer, der ikke findes i forvejen, vil blive oprettet. |
Prioritet er tilføjet ved modtagelse af lægevagtsepikrise
Ved modtagelse af lægevagtsepikrise understøttes prioritet, som kan være enten 'Rutine' eller blank. |
Røntgenhenvisning og gravid markering
Der vil automatisk være sat markering i 'Ikke udfyldt' i forbindelse med angivelse af graviditet gældende for kvinder på 60 år eller derover. Det kan altid manuelt ændres.
I forbindelse med brugergruppe afstemningen var ovenstående højeste ønske til EG Clinea. Aldersgrænsen er sat i fællesskab med EG Clineas brugergruppe bestyrelse ud fra en definition i Lægehåndbogen. |
Henvisning understøtter afsendelse af 'Kommune akutfunktion'
Foranlediget af MedCom krav understøtter Henvisning afsendelse af henvisninger på baggrund af den nye type kaldet 'Henvisning til kommunernes akutfunktion'. I EG Clinea er den at finde i modulet henvisninger som 'Kommune akutfunktion'. Ligesom det er kendt fra 'Kommune forebyggelse' sender kommunen et afslutningsnotat, som vil fremgå i Beskeder, Modtagne Svar, Journal samt Opfølgning afhængigt af indstillinger. Særligt gældende for et 'Akut afslutningsnotat' er, at indholdet i Beskeder vil kunne vise telefonnummer på patientens relationer.
'Kommune akutfunktion' er afhængig af, at pakketabellen opdateres, hvilket afventer MedCom.
|
Grundlovsdag i Kalender har fået fjernet helligdagsmarkering
Grundlovsdag har hidtil haft markering i EG Clinea som helligdag i kalenderen med rød skriftfarve datomæssigt i datovælgeren. Datoen har dog ikke været automatisk lukket i kalenderen, som alle andre helligdage. Da Grundlovsdag ikke er en helligdag, er markeringen fjernet, så Grundlovsdag fremadrettet fremgår med sort skriftfarve datomæssigt, og fortsat ikke er en automatisk lukket dag i kalenderen. |
Tilføjelser til sidehoved/sidefod ved udskrivning fra Beskeder og Modtagne Svar
Udskrives fra Beskeder, vil udskriften fremadrettet indeholde sidehoved med patientens CPR-nr. og navn samtidig med sidenummer og det samlede antal sider, mens sidefod vil indeholde klinikkens navn og udskriftsdato. Udskrives fra Modtagne Svar er CPR-nr. ligeledes tilføjet sidehoved, og er derved tilsvarende udskriften fra Beskeder. |
Understøttelse af de nationale testpatienter
EG Clinea understøtter fremadrettet de nationale testpatienter. Der er oprettet 7 officielle testpatienter i EG Clinea, som alle har markeringen 'Test patient'.
Det forventes fremadrettet, at I i klinikken anvender Einer Test Lauridsen (020160-9995) som testpatient til egne test i systemet. Samme testpatient er oprettet med login til Patientportalen. I relation hertil kan mailadresse eller telefonnummer ikke ændres.
De 7 test patienter med indbyrdes relationer: 020160-9996 Lonni Test Lauridsen 020160-9995 Einer Test Lauridsen 020191-9990 Else Test Lauridsen 020191-9995 EK Test Lauridsen 020191-9996 Ellen Louise Test Lauridsen 050490-9989 Rasmus Test Lauridsen 050490-9995 Magnus Test Lauridsen
Da de nationale testpatienter forventes brugt i hele sundhedssektoren, er der ændret på funktionen i EG Clinea Patienthovedet <F6>. Fremover vil der ikke længere blive frasorteret på testpatienter ved fx ydelser, hvor der i stedet vises en bemærkning ved afregning, så det er muligt selv at vurdere om de skal medsendes i afregningen. Lignende ekstra kontrol er implementeret for alt afsendelse på den enkelte patient fx vil der i Beskeder skulle manuelt godkendes samtlige forsendelser – også selvom man er læge. Sidst er der lukket helt ned for afsendelse af SMS, da SMS leverandøren ikke er en del af sundhedssektoren, og det derved ikke kan forventes at håndtering af forsendelserne ikke bliver "fejlfortolket".
Har klinikken tidligere anvendt Test Testesen (010101-0104) erstattes denne af den officielle testpatient Lonni Test Lauridsen (020160-9996), hvortil data fra Test Testesen vil være overført. |
Beskeder vil med opdatering til version 20.2 få aktiveret et infopanel, som fremadrettet vil fremgå nederst i modulet med det formål at berige med så mange informationer som mulig til brug ved håndtering af modtaget besked på den aktuelle patient. Der kan vælges på til 5 felter på infopanelet, hvor der ved opdateringen som standard vil blive vist 3 felter med henholdsvis 'Næste tid', 'Kø' og 'Forløb'. Ønskes indholdet ændret og/eller flere felter tilføjet i infopanelet, skal EG Healthcare Support kontaktes.
Bemærk! Ovenstående er resultat af deltagelse i projektet "Digital almen praksis" fra MedCom, PLO og Sundhedsstyrelsen, hvor EG Clinea har været pilot leverandør på punktet "Intelligent indbakke". |
Ændring til 'Opret aftaletype' og 'Ret aftaletype' samt funktionen 'Skjul tid'
Der er ændret på designet til 'Opret aftaletype' og 'Rediger aftaletype' i form af anden opdeling af felter samt titler. En af de ændrede titler er til 'Skjul tid', som er ændret til 'Skjul for patient'. Funktionen 'Skjul for patient' vil fremadrettet ikke kun skjule tiden for patienten på Patientportalen og i Min Læge app, men vil heller ikke blive skrevet med ud på tidskort.
|
Ændring til 'Opgaveliste' i Kø
Der er ændringer til 'Opgaveliste' i Kø for fremadrettet at sikre korrekt og ensartet understøttelse af funktionen.
Fremover vil det ikke være muligt i opsætningen både at have markering i 'Opgaveliste' og 'Gem i aftale historik', da sidstnævnte funktion er tiltænkt at understøtte klinikker, der anvender akut kø. Derfor vil de køer, som har begge funktioner angivet ved opdateringen, få fjernet markeringen i 'Gem i aftale historik'.
Det vil fremover heller ikke være muligt at tilknytte en kø markeret som 'Opgaveliste' til en aktiv kalender, da det placerer patienter i denne kø ved ankomstregistrering, hvilket 'Opgaveliste' funktionen ikke er tiltænkt. Derfor vil 'Opgaveliste' markeringen blive fjernet fra køer, der er tilknyttet aktive kalendere, for fremadrettet at fungere som forventet for kø håndtering. |
Information relateret til 'Labtilbagesvar'
Da der er lukket for labtilbagesvar servicen betyder det samtidig, at der er lukket for den service, der muliggjorde at se en rekvisition var lavet samt hvilke prøver, der var bestilt i rekvisitionen.
I EG Clinea betyder det, at visse funktioner ikke længere er mulige: •I Laboratorietal vil information om, at prøver er bestilt ikke fremgå længere. •I Opfølgning vil visning af bestilte /sendte rekvisitioner ikke fremgå længere. Fremadrettet fremgår de først ved modtagelse af svar fra laboratoriet. •I Opfølgning vil det ikke længere fremgå, hvilke rekvisitioner/prøver, der mangler, da det kun vil være dem, der er modtaget svar på, som fremgår i Opfølgning. |
Integrationen til WinSpiro Pro kan nu også indlæse værdier på følgende koder:
Normal indlæsning PEF vises som prøve Peakflow,Pt med kode MCS88102 FVC af forventet værdi vises som prøve %FVC med kode KPL03330
Post indlæsning FVC reversibilitet vises som prøve FVC reversibilitet;Lunge med kode MCS88104 FEV1/FVC reversibilitet vises som prøve FEV1/FVC reversibilitet;Lunge med kode MCS88105
De indlæste værdier vises i Labtal, og der bliver også oprettet en journalkontakt i Journal med de indlæste værdier. |
EG Clinea 20.1
RKKP Diabetes indberetning fra Journal
Fremover skal diabetes indberetning til RKKP foregå fra patientens journal og erstatter derved menupunktet 'Indberetning' i EG Clinea. Det forudsætter, at klinikken tilmeldes projektet i Systemmanager. Bemærk! Tidligere diabetesindberetninger foretaget i EG Clinea via menuen 'Indberetning', sendte og kladder, er konverteret til autogenererede journalkontakter, hvor alle værdier vises. <F3> på en journalkontakt med diabetesindberetning åbner derved ikke længere formen 'Diabetes indberetning'. Samtidig er knappen <Indberetning> fjernet på journalkontakter med diagnose T89 og T90. I Beskeder, Udbakke vises ikke-afsendte RKKP diabetesindberetninger, men det er ikke muligt at sende disse. Hvis indberetningerne skal fjernes fra udbakken, skal de slettes manuelt. Via Statistik kan der stadig trækkes statistiske oplysninger vedr. tidligere RKKP diabetesindberetninger. |
Ved afsendelse af ambulant- eller udskrivningsepikrise med kopimodtager i Sendte svar dannes to meddelelser, én til modtager og én til kopimodtager.
Begge meddelelser fremgår i Beskeder og modtager/kopimodtager vil fremgå af kolonnen 'Til' samt i selve beskeden, hvor ydernummer / SKSnr. eller lokationsnr. er tilføjet i sektionen 'Kopimodtager'.
Vedhæftes fil til svaret vil to ekstra meddelelser blive dannet grundet dokumenttransport. |
Relationer skal hentes manuelt
Relationer skal manuelt hentes i Patienthovedet (jf. GDPR). 'Hent relationer' er mulig forudsat patienten har fuld CPR-nr. og CPR-opslag er aktiveret.
I oversigten til relationer er kolonnerne 'CPR' og 'Efternavn' skjult men kan tilvælges. |
Angivelse af 'Må sendes som brev' i stedet for til e-Boks
Der er tilføjet et nyt felt 'Må sendes som brev' til formen 'Send til e-Boks', som muliggør ved en markering at give tilladelse til, at Nets Share sender dokument og følgebrev til patienter under 15 år eller patienter uden e-Boks som brev i stedet for. En indstilling er sat til som standard at have markering i feltet 'Må sendes som brev'. Markeringen vil altid manuelt kunne fjernes. Indstillingen ses i 'Indstillinger' under 'Udskrift' og kan ændres af klinikken selv.
Et følgebrev indeholdende patientens og klinikkens adresseoplysninger vil blive oprettet uanset, om der vælges 'Må sendes som brev' eller ej, da EG Clinea ikke kan vide, om patienten har e-boks. Følgebrev samt selve dokumentet til patienten vises i Beskeder.
Ligeledes gør en ny indstilling det muligt automatisk at få dannet en journalkontakt, når der sendes dokumenter og eventuelle følgebreve til en patient via e-Boks. Indstillingen skal sættes af EG Healthcare Support. |
'Kortregistrering' erstatter 'Underskrift' i forbindelse med Ydelsesregistrering
Ved registrering af ydelse i Ydelsesregistrering er feltet 'Underskrift' erstattet af 'Kortregistrering'. Bemærk! Ny genvej er <Alt+R>.
Betegnelserne i 'Kortregistrering' er ændret, så de stemmer overens med 'Den gode sygesikringsafregning'. Fremadrettet kan vælges en af følgende; 'Anvendt sundhedskort', 'Defekt kort/systemnedbrud', 'Glemt sundhedskort', 'Ny regning ved korrektion' eller 'Pr. brev / ved 3. person'.
Gældende for ydelsesregistrering med henvisningspligt og ydelsesregistrering uden henvisningspligt. |
'Kortregistrering' fremhæves i tilfælde af patient har glemt sundhedskort
I tilfælde af patienten har glemt sit sundhedskort fremhæves feltet 'Kortregistrering' i forbindelse med registrering af ydelse i Ydelsesregistrering med temafarve eller med farven rød, hvis advarselsfarve er valgt i Indstillinger.
Gældende for alment praktiserende læger ved ydelsesregistrering uden henvisningspligt. |
Understøttelse af flere filtyper i Media
Der er tilføjet understøttelse af flere filtyper i Media jf. MedBin standarden. Filtyperne TIF, TIFF, DCM, TXT, RTF, DOC og XLS er tilføjet.
Billedfiler konverteres automatisk til JPG ved indlæsning med undtagelse af filtypen DCM, som gemmes i sit oprindelige format. Indlæsning af flersidet TIFF vil blive konverteret til PDF og kan efterfølgende ses i fanen 'Dokumenter'.
Er der indlæst filer via Beskeder (fx FNUX) vil fanebladet 'Andre' også fremgå i Media. Derved vil alle filer, som tidligere er indlæst i forbindelse med FNUX eller konverteringer og ikke er blevet vist i Media, nu fremgå i Media. |
Angivelse af 'Læst-markering' på e-konsultation sendt til Patientportalen
Der er nyt ikon i Sendte svar til angivelse af om en e-konsultation sendt fra klinikken til patient er åbnet i Patientportalen. |
Patienter fritaget brugen af NemID nøglekort kan manuelt oprettes
Der er tilføjet et nyt felt 'Har ikke NemID' til formen 'e-mail' i Patienthovedet, som muliggør manuel oprettelse af patienter, der er fritaget brugen af NemID nøglekort. Det kan være aktuelt for klinikker, der har valgt NemID-løsningen på Patientportalen. |
'Vælg bruger' er deaktiveret ved igangværende opkald
'Vælg bruger' deaktiveres i højreklik menuen i tilfælde af et opkald er i gang (opkald besvaret, opkald i kø). Så snart opkald er afsluttet, aktiveres 'Vælg bruger' igen. |
Patienter kan bestille tid fra 'Min Læge' tilsvarende de indstillinger, klinikken anvender i forbindelse med tidsbestilling via Patientportalen. |
Patienter kan fremadrettet se udvalgte prøvesvar i 'Min læge'. Prøvesvar, der skal fremgå i 'Min læge', er defineret af PLO, som ligeledes har defineret en beskrivelse til prøvesvarene og sat grænseværdierne for de enkelte prøvesvar. |
Ny afvisningsårsag til receptanmodninger
'Medicinen kan købes i håndkøb' er tilføjet til listen over afvisningsårsager i forbindelse med FMK receptanmodninger. Bemærk! Blev implementeret til alle i slutningen af marts måned og er dermed del af EG Clinea 20.1 |
Links har fået tilføjet nyt systemlink til venteværelse (videokonsultationer)
Et nyt systemlink er tilføjet til Links med navnet 'Video venteværelse'. Brugeren bliver automatisk logget ind med egen klinik og brugeroplysninger og kan derved tilgå virtuelt venteværelse og videokonsultation. Bemærk! Blev implementeret til alle i slutningen af april måned og er dermed del af EG Clinea 20.1 |
Ydelse 4436 (videokonsultation) dækkes af kronikerhonoraret
Ydelsen for videokonsultation (kode 4436) indgår fremadrettet i de ydelser, der dækkes af kronikerhonoraret. Bemærk! Blev implementeret til alle i slutningen af april måned og er dermed del af EG Clinea 20.1 |
Speciallæger kan videresende sygehushenvisning
Speciallæger kan nu viderehenvise en modtaget sygehushenvisning i Modtagne Svar, hvilket har vist sig aktuelt i forbindelse med COVID-19. Bemærk! Blev implementeret til alle i starten af april måned og er dermed del af EG Clinea 20.1 |
Covid-19 resultat i 'Min Læge' app'en
Foranlediget af PLO beslutning om at laboratoriesvar for Covid-19 skal fremgå i 'Min Læge' app'en, er denne laboratoriekode type nu understøttet. Prøvens resultat 'Påvist', 'Ikke påvist' eller 'Inkonklusiv'. Afventer frigivelse fra PLSP. Bemærk! Blev implementeret til alle primo maj og er dermed del af EG Clinea 20.1 |
E-konsultation og Tidsbestilling opsætning i 'Min Læge' app'en
Fremadrettet vil understøttelse af e-konsultation og tidsbestilling fra MLA afspejle opsætningen i WebManager gældende for Patientportalen. Menupunktet til opsætning i Systemmanager -> E-moduler -> Min Læge app opsætning kan fortsat vælges, men kun for at se den valgte opsætning. Bemærk! Blev implementeret til alle primo maj og er dermed del af EG Clinea 20.1 |